Війська РФ завдали Чорнобильській зоні шкоди на 2,5 мільярда гривень

Війська РФ завдали Чорнобильській зоні шкоди на 2,5 мілярда гривень.

Війська РФ завдали Чорнобильській зоні шкоди на 2,5 мілярда гривень. Фото: www.science.org

Події
23 травня 2022 23:20

Міністерство захисту довкілля України оцінило екологічну шкоду через дії російських окупантів у Чорнобильській зоні. Саме біля ЧАЕС російські війська намагалися скоїти акт ядерного тероризму на початку війни. Вони окупували атомну станцію та тримали у заручниках її працівників. 

Про те, у скільки мільярдів гривень було оцінено шкоду розповідає видання Reuters, посилаючись на слова міністра захисту довкілля Руслана Стрільця.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За його словами російськими окупантами було нанесено шкоду Чорнобильському заповіднику, який є вкрай важливим та цінним для України. Попередні збитки складають понад 2,5 мільярди гривень.

Окрім екологічної шкоди окупанти вивели з ладу частину постів, що вимірюють контроль радіаційного стану. Вони знищили новітню лабораторію, яка не має аналогів у Європі та частину комп’ютерної техніки. А коли війська РФ відступали, то замінували територію. Наразі експерти ДСНС працюють над розмінуванням.

Через сучасну війну в Україні довкіллю було нанесено дуже масштабну шкоду. За словами Стрільця, на сьогодні в нашій державі зареєстровано 245 випадків екоциду на суші та в акваторії морів. Зокрема, 34 випадки зареєстровано на Київщині. Міністр зауважив, що це - найвищий показник.

Робота з документування злочинів РФ ще триває. Допомогу в цьому напрямі надає Польща. Зокрема, Мінекології Польщі пообіцяло надати сучасну мобільну лабораторію, що допомагатиме фіксувати та показувати в режимі реального часу шкоду довкіллю. Також Польща передала 12 автомобілів на потреби ЗСУ та працівників лісового господарства.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що російські війська, які окупували ЧАЕС, вийшли з зони відчуження та міста Славутич 31 березня. Згідно з підписаним окупантами "Актом прийому та передачі охорони Чорнобильської атомної електростанції",  російські війська весь час перебування на станції нібито охороняли її.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах