Волонтер з Бородянки врятував 50 людей та пережив полон окупантів

Волонтер з Бородянки врятував 50 людей та пережив полон окупантів.

Волонтер з Бородянки врятував 50 людей та пережив полон окупантів. Фото: скріншот з відео

Події
25 травня 2022 17:57

Володимир Шома - мешканець селища Бородянка, яке постражало від дій російських військових під час окупації. Він врятував багатьох односельчан, ризикуючи власним життям. Чоловік спочатку вступив до лав територіальної оборони, а потім став місцевим волонтером. Володимир був взятий у полон окупантами, але його невдовзі відпустили.

Про подвиги чоловіка розповіли в сюжеті ТСН.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

До війни Володимир Шома працював директором дитячої юнацької спортивної школи. Щойно російські військові почали повномасштабний наступ, чоловік долучився до тероборони. Коли війська РФ дійшли до Бородянки, він почав евакуйовувати людей у безпечні місця, вивозячи їх із селища на власному авто.

Володимир евакуювував жінок і дітей між приїздом колон російських військ.

 - Поки колони йшли, ми вивозили спочатку від церкви, потім від лікарні, від стадіону, від адміністрації. Потім колони проходили, ми їздили на старий масив. Але це вже було складніше, бо треба було встигнути - поки колона пройде, інша не зайшла, - розповів він.

Попри небезпеку потрапити під обстріл ворожої техніки, або під авіабомбу, Володимир допомагав наляканим людям, бо не міг їм відмовити. Чоловік каже, що за весь час врятував не менше 50 осіб з Бородянки та сусідніх селищ.

Крім цього Володимир Шома почав возити по району ще і ліки. Зокрема, він віз дефіцитний інсулін у село Мирча, яке знаходиться за 20 кілометрів від Бородянки. Це село на той момент вже було окуповане росіянами, про що Володимир не знав. На під’їзді до Мирча його авто потрапило під обстріл, саме тоді його взяли в полон.

- Я впав на сидіння, я почув вистріли, ще трошки б і... В сорочці родився, - каже Володимир.

Рашисти викрали чоловіка і доправили його до місцевої сільської школи, де був штаб військ РФ і катівня. Як пригадує директорка цієї школи Наталя Крицька, там було близько 40 одиниць техніки, а в самому навчальному закладі розташували спальні місця на приблизно 100-150 чоловік. Крім цього вороги обікрали школу і пошкодили майна на 2 мільйони гривень.

Волонтер з Бородянки врятував 50 людей та пережив полон окупантів.Волонтер з Бородянки врятував 50 людей та пережив полон окупантів. Фото: скріншот з відео

Володимир Шома розповів, що окупанти зв’язали йому руки і допитували, але не били. Але він чув, як мордували інших у сусідньому класі.

- Складно сказати за що били: хтось крикнув "Слава Україні", хтось зі зброєю прийшов, у когось найшли посвідчення головного управління поліції. Біля мене сидів, у нього ніс був закладений ватою, руки в крові», - пригадує чоловік.  

Зрештою через деякий час Володимира відпустили. Ліки, які він віз, вціліли. Їх очікувала одна жінка, інсулін їй був терміново необхідний. Проте медикаменти їй вже приніс чоловік старости Мирчинського округу. 

Коли окупанти покинули Бородянку і всю Київщину, люди лише згадують про окупацію із жахом. А Володимир упевнений: рашистам безчинствувати в Україні лишилося недовго.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що війська РФ використовували у Бородянці, Бучі та Гостомелі бомби та ракети, які заборонені міжнародними домовленостями. Такі ж самі снаряди раніше використовувались Радянським Союзом у Афганістані та Росією у Сирії. Через скидання 500-кілограмових ракет тільки у Бородянці знищено п'ять будинків.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах