На дні курортного Блакитного озера у Горенці під Києвом знайдено десятки снарядів

На дні курортного Блакитного озера у Горенці під Києвом знайдено десятки снарядів.

На дні курортного Блакитного озера у Горенці під Києвом знайдено десятки снарядів. Фото: obozrevatel.com

Події
28 травня 2022 16:32

Блакитне озеро у Горенці було заміським курортом для киян на вихідні, але навесні цього року через військові дії воно перетворилося на поле битви.

Щоб зрозуміти, яка обстановка була на Блакитному озері до війни, можна почитати відгуки про це місце в Google:

"Дуже гарне місце для відпочинку - озеро з чистою водою, просторий берег, можна приїхати з наметом на вихідні. Вранці з сусіднього ранчо виходить пастись табун коней та поні. Частина берега відділена для платного відпочинку - альтанки, мангали, доглянутий пляж із шезлонгами, бар, волейбольний майданчик”.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Дуже велика територія! Є майданчик для пейнтболу. Вода дуже чиста, набираєш у пляшку води, а вона чиста, прозора. Є ресторан, тарзанка, трамплін. Можна відпочивати з наметами. Навколо озера є і пісок, і трава, і ліс. Увечері можна сходити там же на рибалку. Поруч з озером є кінська ферма, так що кожен день можна побачити дуже багато красивих коней і дорослих, і маленьких, і поні. Також на озері ви зможете побачити сімейство качок. У вихідні дні машин багато, дуже багато людей, але не так багато з них купаються.

У лютому цього року у Горенку прийшла війна. Саме в районі цього села, що межує з київським районом Пуща-Водиця, розгорнулися запеклі бої. Дісталося і озеру, на його дно падали артилерійські снаряди, ракети від "Градів", тому купатися в ньому поки що категорично заборонили.

Фото: obozrevatel.comФото: obozrevatel.com

Зараз, наприкінці травня, сапери ДСНС почали очищати дно озера від вибухонебезпечних предметів, пише "Обозреватель". Наразі їх було знайдено вже понад 20, але процес пошуку снарядів ще триває. Окрім залишків сучасних озброєнь, на дні було виявлено і релікт минулої війни - граната Ф-1, що була у використаннi у 1940-х роках.

Вибухотехніки переміщуються озером на човнах, також для обстеження дна використовується спеціальний підводний дрон. Якщо за допомогою дрону помічають потенційно небезпечний об'єкт – на дно спускаються водолази.

Зважаючи на те, що ця робота займає приблизно 1-2 тижні, до початку купального сезону озеро очистять, і влітку на нього, можливо, вже повернуться відпочиваючі з Києва.

Також сапери ДСНС обстежують з миношукачами берега озера - адже гуляти тут будуть скрізь, навіть не офіційними стежками, а дикою природою.

Фото: obozrevatel.comФото: obozrevatel.com

Кінна ферма біля озера розбомблена, як і десятки житлових будинків у селі, а також складські приміщення. Коні виявилися безпритульними і тепер просто блукають самі собою по околицях села.

27 травня у Горенку дали електроенергію, тож життя у селі поступово налагоджується.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах