Чи дійде вірус мавп'ячої віспи до України: відповідь МОЗ

Чи дійде вірус мавп'ячої віспи до України: відповідь МОЗ.

Чи дійде вірус мавп'ячої віспи до України: відповідь МОЗ. Фото: REUTERS

Події
29 травня 2022 13:41

У міністерстві охорони здоров'я України вважають, що вірус мавп'ячої віспи дійде до України, але не викличе епідемію. За словами головного санітарного лікара України Ігора Кузіна, щоб заразитися цим вірусом, потрібен довготривалий контакт з хворим.

У світі зареєстровано вже понад 170 випадків мавп'ячої віспи. В Україні захворювання також можуть реєструвати, але не в такій кількості як Сovid-19.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про це Ігор Кузін розповів журналістам Суспільного.

Санітарний лікар пояснив, мавп'яча віспа передається через тісний контакт з інфікованим. Ця хвороба передається не так швидко, як коронавірус. Просто поспілкуватися чи потиснути руку захворілому недостатньо.

- Треба мати доволі тривалий близький контакт, як з виділенням цієї людини, або з, наприклад, кров‘ю, або з якимось біологічним матеріалами. Такий тип контакту буває переважно в побуті. Тому швидкість передачі цієї інфекції не є така велика, як при ковіді, - пояснив Кузін.

Також головний санлікар пояснив, що для лікарів епідеміологів у всьому світі є чіткі інструкції лікування недугу. Цей алгоритм дуже схожий на лікування коронавірусу. Впродовж інкубаційного періоду і впродовж самої хвороби пацієнти повинні перебувати в закладі охорони здоров‘я на невеликому карантині. Після того, як людина одужала, вона вже не несе ніякої загрози для навколишнього середовища і для людей.

Масову вакцинацію від мавпячої віспи у світі поки що проводити не планують. Це захворювання, за словами Кузіна, рідко протікає у важкій формі та не швидко поширюється, тому ризики його епідемічного поширення для світу також мінімальні.

- Ми дійсно точно знаємо, яким чином проводити епідеміологічне розслідування, ми точно знаємо чим лікувати, як лікувати. І що треба застосовувати, щоб цей випадок був локалізований. Тому я не впевнений, що буде спалах, - наголосив головний санітарний лікар України.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що Міністерство охорони здоров’я України вже відповідало на найпоширеніші питання щодо вірусу мавпячої віспи. Українцям розповіли про основні шляхи передачі хвороби, симптоми та профілактику.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах