В Україні можуть заборонити піротехніку: Зеленський підтримав петицію

В Україні можуть заборонити піротехніку: Зеленський підтримав петицію.

В Україні можуть заборонити піротехніку: Зеленський підтримав петицію. Фото: unsplash.com

Події
06 червня 2022 19:38

Президент України Володимир Зеленський підтримав електронну петицію про заборону використання петард, феєрверків та інших піротехнічних виробів. Її було опубліковано ще 28 грудня, а авторкою пропозиції стала Анастасія Плиска. За весь час існування петиція набрала 25 тисяч 297 голосів. 

Тепер, за дорученням Зеленського, цю петицію має розглянути Кабінет Міністрів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

З початку військових дій на території України, які тривають з 2014 року, використання піротехніки є обмеженим, проте не забороненим. Різноманітні піротехнічні вироби так і продовжували використовуються на святкуваннях аж до початку повномасштабного вторгнення війск РФ. Навіть зараз деякі люди можуть запускати феєрверки, лякаючи цим сусідів.

Авторка петиції пропонує законодавчо заборонити ввіз, продаж та використання будь-яких піротехнічних засобів, закрити в країні всі магазини піротехніки, а порушників штрафувати на суму від 15 тисяч гривень.

Як зазначає Анастасія Плиска, піротехнічні вироби підриваються просто біля жилих помешкань, на дитячих майданчиках і безпосередньо на площах. Через запуск салютів люди отримують важкі травми, зокрема вибиті очі, покалічені руки тощо. Важкі стреси під час цих вибухів отримують люди, що воювали на передовій, а також похилого віку та маленькі діти. Під час кожного свята, на якому використовують піротехніку, від власників втікають домашні тварини, а дикі - гинуть. 

- Невже кількахвилинне задоволення однієї людини має так негативно відбиватись на людях та тваринах, що на свою біду знаходяться поруч з епіцентром цих розваг? Будь-яки вмовляння не використовувати піротехнічні засоби під час святкувань наштовхуються, як правило, на агресію та хамство з боку "святкувальщиків-підривників" з відмовою піти назустріч фронтовикам, людям похилого віку, маленьким дітям, хазяям домашніх тварин, - написала авторка петиції.

Наразі виробництво, зберігання, перевезення, торгівля піротехнічними виробами не підлягають ліцензуванню, а їх продаж та використання діючим законодавством не визначено.

3 червня Володимир Зеленський відповів на петицію. Він зазначив, що зараз "кожен постріл, кожен вибух навіть на територіях, де немає бойових дій, створює важкий стрес і дискомфорт для кожного громадянина, його домашніх улюбленців та природи, а почасти створює загрози їх життю і здоров’ю".

Президент підтримав стурбованість щодо збільшення небезпечних наслідків у зв’язку з використанням різноманітних піротехнічних виробів у повсякденному побуті та заявив, що їх ужиток під час воєнного стану має бути чітко врегульований на законодавчому рівні.  Він направив електронну петицію на розгляд до Кабінету Міністрів України, щоб Уряд відповідно до вимог чинного законодавства вжив необхідних заходів реагування.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що Володимир Зеленський відреагував на петицію про скасування заборони чоловікам віїжджати з України під час дії воєнного стану. Він сказав, що не розуміє, до кого звертається автор петиції, коли щоденно за Україну гине від 50 до 100 воїнів.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах