Чи законно в Україні видавати повістки на блокпостах

Чи законно в Україні видавати повістки на блокпостах.

Чи законно в Україні видавати повістки на блокпостах. Фото: kyiv.depo.ua

Події
08 червня 2022 13:11

Дуже часто в мережі з’являється інформація про те, що повістки в Україні вручають будь-де, наприклад, на блокпостах, у метро чи чергах на заправку. Часто такі дії влади викликають обурення та незадоволення у населення.

Насправді, у законі України не заборонено вручення повістки у будь-якому людному місці. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на відповідь пресслужби Сухопутних військ ЗСУ.

У ЗСУ зазначили, що вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, незалежно від форми підпорядкування і власності. Окрім того, повістки можуть вручатися посадовими особами територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки за місцем проживання, за місцем роботи, а також на вулиці, на блокпостах тощо. В законі не заборонено вручення повістки в будь-якому місці після встановлення особи.

В повістці вказується дата та час прибуття до територіального центру для проходження медичного огляду. Тобто отримання повістки ще не означає, що людину обов’язково мобілізують.

В першу чергу це перевірка облікових даних, а також проходження медичного огляду для визначення придатності.

Варто зазначити, якщо людина не з'явиться на виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки у воєнний час, їй загрожує штраф від 1700 до 3400 гривень. Нацполіція також має право затримувати військовозобов'язаних у разі порушення законодавства про мобілізаційну підготовку та доставляти їх до територіального центру комплектування.

Крім того, Кримінальний кодекс передбачає відповідальність за ухилення від мобілізації у вигляді ув’язнення терміном від 3 до 5 років.

Нагадаємо, раніше Vgorode повідомляв, що у Києві повістки у військкомат почали вручати на вході в метро.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах