Хто увійде до Ради з дерусифікації та як саме вона працюватиме

Хто увійде до Ради з дерусифікації та як саме вона працюватиме.

Хто увійде до Ради з дерусифікації та як саме вона працюватиме. Фото: the-village.com.ua

Події
11 червня 2022 10:06

З початку війни в Україні гостро постало питання дерусифікації та декомунізації. Більшість українців хочуть позбутися радянського минуло, а саме прибрати пам’ятники та перейменувати вулиці, парки тощо, які мають зв'язок з СРСР та РФ.

Нагадаємо, 7 червня Мінкульт анонсував створення Ради з питань дерусифікації, декомунізації та деколонізації, яка координуватиме процеси демонтажу памʼятників.

Мета утворення Ради з дерусифікації, декомунізації та деколонізації - забезпечити, аби процес позбавлення від пов’язаного з Росією та СРСР спадку відбувався законно та коректно.

До складу новоствореної ради з питань дерусифікації ввійдуть мистецтвознавці, історики, режисери та музейники. Такий список експертів оприлюднив міністр культури Олександр Ткаченко на брифінгу.

До ради, крім представників Мінкульту, запросили мистецтвознавицю Євгенію Моляр, керівницю культурно-мистецького центру НаУКМА Владиславу Осьмак, активіста Олеся Донія, художню кураторку Ганну Цибу, директора видавництва "Смолоскип" Ростислава Семківа, літературознавицю Віру Агєєву й інших.

Повний склад експертної ради мають затвердити за декілька днів.

За словами Ткаченка, ініціатива про перейменування або знесення має походити від місцевих органів. Мінкульт же працюватиме як дорадчий орган, який на підставі аргументів та обґрунтувань може рекомендувати втілити якісь рішення.

Також він пояснив, що у рекомендаціях не буде конкретно написано, який пам’ятник знести чи яку вулицю перейменувати. Там будуть аргументи, у який спосіб можна підійти до цього процесу.

Нагадаємо, раніше Vgorode повідомляв, що київські вулиці та станції метро, чиї назви пов'язані з РФ чи Білоруссю, на деякий час залишаться зі старими найменуваннями.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах