Німеччина передасть Україні систему ППО IRIS-T, яка здатна прикрити Київ

Німеччина передасть Україні систему ППО IRIS-T, яка здатна прикрити Київ.

Німеччина передасть Україні систему ППО IRIS-T, яка здатна прикрити Київ. Фото: Diehl Defence

Події
11 червня 2022 18:02

Федеративна Республіка Німеччина восени обіцяє передати Україні сучасну систему протиповітряної оборони IRIS-T. Ця система зможе прикрити Київ від ворожого обстрілу в жовтні, а в інші міста Україна зможе поставити її протягом трьох-чотирьох років.

У Німеччині вже виготовляється партія IRIS-T для України, її виробництво завершать наприкінці літа. Після цього для військових пройдуть навчання щодо роботи з цією системою ППО.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Детальніше про систему ППО та роботу дипломатів ФРН над її передачею Україні розповів посол України в Німеччині Андрій Мельник в інтерв'ю НВ.

За його словами, рішення про постачання IRIS-T до України було ухвалено з перших днів повномасштабного вторгнення РФ. Цю систему можна порівняти з Patriot – системою, яка виготовлена в Америці. Це буде перша зброя найновішого зразка, яку Німеччина постачає в Україну.

Андрій Мельник зазначив, що система IRIS-T здатна захистити територію розміром як Київ. Пізніше її встановлять і навколо інших міст та найважливіших об'єктів України.

Наразі систему ще тільки виробляють, тому, як сказав посол України у Німеччині, довгі терміни постачання виправдані.

IRIS-T SLM – це сучасний наземний зенітно-ракетний комплекс, представлений міжнародній публіці у 2014 році, який розробила німецька оборонна компанія Diehl Defence. ЗРК стоїть на шасі MAN SX 45 (8 x 8) і має модифіковані керовані ракети малої дальності IRIS-T з інфрачервоною головкою самонаведення та потужнішим двигуном. Складається IRIS-T з командного пункту, радару та пускової установки для восьми ракет.

Німеччина передасть Україні систему ППО IRIS-T, яка здатна прикрити Київ.Німеччина передасть Україні систему ППО IRIS-T, яка здатна прикрити Київ. Фото: Diehl Defence

Дальність стрільби з вертикальної пускової установки сягає 40 кілометрів, а дальність ураження – 20 кілометрів. IRIS-T може вражати літаки, вертольоти, крилаті ракети, реактивну артилерію, безпілотники, протирадіолокаційні ракети та бомби. На початку 2022 року компанія-розробник повідомила, що IRIS-T SLM успішно пройшов випробування у "реалістичних умовах".

Нагадаємо, сенсаційний намір передати Україні цю систему ППО підтвердив і канцлер Німеччини Олаф Шольц у Бундестазі у середу, 1 червня.

Раніше Vgorode розповідав, які країни найбільше допомагають Україні у війні з Росією. За даними Кільського інституту економіки, лідерами наданої допомоги є США та Великобританія.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах