З російського полону звільнили волонтерку та парамедика Юлію Паєвську "Тайру"

З російського полону звільнили волонтерку та парамедика Юлію Паєвську "Тайру".

З російського полону звільнили волонтерку та парамедика Юлію Паєвську "Тайру". Фото: Юлія Паєвська / Facebook

Події
18 червня 2022 07:12

Україні вдалося звільнити з полону окупантів легендарну волонтерку і парамедика Юлію Паєвську, відому під позивним Тайра. Жінка з березня перебувала у неволі.

Цією радісною звісткою поділився президент України Володимир Зеленський під час вечірнього відеозвернення.

Коли саме Паєвську визволили з полону, президент не уточнив, але зазначив, що сьогодні вже можна повідомити про факт її звільнення. За словами Зеленського, Тайра вже вдома.

"Будемо працювати й надалі, щоб забрати всіх наших людей і щоб отримати ще більше позитивних рішень для України", - наголосив президент.

В середині березня під час евакуації Паєвську затримали на блокпості в селищі Мангуш, що розташоване в 15 кілометрах від Маріуполя. За тиждень стало відомо, що Тайра жива – вона з’явилась на відео російських пропагандистських медіа. При цьому, за словами віцепркм’єрки Ірини Верещук, Росія заявляла, що не знає, де знаходиться жінка. У ролику волонтерку назвали учасницею батальйону "Азов", хоча вона не військова, а цивільна волонтерка. Місце її перебування було невідоме.

А у травні Associated Press оприлюднило відео з нагрудної камери Паєвської. Вона встигла передати журналістам записи за день до викрадення. На відео Тайра допомагає цивільним та військовим, показує наслідки ударів російського війська по Маріуполю. Наприклад, є кадри того, як беруть у полон російських військових.

Нагадаємо, раніше Vgorode повідомляв, що росіяни, порушуючи  Женевську конвенцію, жорстоко поводяться з полоненими українськими військовослужбовцями та вдаються до катувань.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах