Стало відомо, які пам'ятники у Києві мають демонтувати

Пам'ятник М. П. Кірпоносу.

Пам'ятник М. П. Кірпоносу. Фото: wikipedia.org

Події
25 червня 2022 19:11

Міністерство культури України опублікувало список пам’ятників, які мають бути демонтовані на всій території країни в рамках декомунізації та дерусифікації.

Офіційний документ, в якому наводиться список пам'ятників, називається "Рішення про переміщення або зняття статусу пам'ятників у рамках декомунізації та дерусифікації". До списку увійшли об'єкти, встановлені у радянські роки.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

По Києву у списку значиться 32 об'єкти. Серед них є кілька пам'ятників Леніну, пам'ятники Ковпаку, Фрунзе, Кірпоносу, меморіальні дошки на честь радянських маршалів Жукова і Гречка, бюсти Боженка і дружини Леніна Крупської, барельєф на честь болгарського комуніста Димитрова, пам'ятний знак Калініну, бюст та пам'ятний знак на честь письменника Миколи Островського.

При цьому у списку відсутні два дуже відомі київські пам’ятникі, про демонтаж яких точаться суперечки вже багато років. Це пам'ятник генералу Ватутіну біля Верховної Ради України (у Маріїнському парку) та пам'ятник "червоному командиру" Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка (неподалік метро "Університет").

Повний список пам'яток, які, ймовірно, будуть демонтовані, можна знайти тут.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах