У РФ вперше з 1918 року настав дефолт із зовнішнього боргу

У РФ вперше з 1918 року настав дефолт із зовнішнього боргу

У РФ вперше з 1918 року настав дефолт із зовнішнього боргу фото: bloknot

Події
27 червня 2022 07:14

У ніч на 27 червня у РФ закінчився пільговий період для виплати відсотків у розмірмі $100 мільйонів. Пропуск платежу вважається подією дефолту - невиплатою кредитного платежу чи порушення умов такий виплати.

Про це пише Bloomberg.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Захід ввів проти Кремля санкції, які блокували можливості платежів закордонним кредиторам. Проте кілька місяців Москва знаходила можливості оминати обмеження. Наприкінці дня 26 червня Росія все ж таки не змогла погасити відсотки в розмірі близько $100 млн.

Bloomberg вважає подію, що відбулася, провісником швидкого перетворення Росії на економічного, фінансового та політичного ізгоя. Хоча, на думку агентства, для росіян ця подія буде "символічною", оскільки з 2014 року вони переживають економічний спад та двозначну інфляцію.

Як дефолт позначиться на Росії?

Багато країн регулярно беруть позики, проте всі намагаються не допустити суверенних дефолтів, тому що в майбутньому практично неможливо буде знайти охочих позичати.

У випадку Росії визнання дефолту не означає швидку економічну катастрофу. Справа в тому, що причина невиплати позики політична, а не економічна. Однак, наслідки все одно будуть, пише ZN.ua.

Вже зараз Росія не може взяти борг у більшості зарубіжних країн. У майбутньому всі союзники Кремля серйозно замисляться, перш ніж позичати Москві гроші, оскільки через санкції повернення боргу буде заблоковано.

Крім цього дослідники університету Бостона підрахували, що 88% воєн з 1823 по 2003 роки фінансувалися країнами за рахунок позикових коштів. Держави брали гроші в борг, щоб покривати військові витрати, не обурюючи громадськість різким зростанням цін та зубожінням. Чим менше у РФ можливостей залучити іноземні кошти на фінансування так званої "спецоперації", тим менше у неї грошей на армію. Отже, виникає шанс, що сценарій війни на виснаження провалиться. Для України це непоганий сигнал.

Крім цього зростуть витрати росіян, що на тлі зростання інфляції, скорочення інвестицій та зростання безробіття змусить їх помітити розбіжність реальності із заявами пропагандистів про "встання з колін".

Що кажуть у РФ

Росія відмовилася визнавати дефолт, заявивши, що невиплата була вимушеною, а в бюджеті є гроші на оплату будь-яких рахунків. Москва хотіла обслужити свій суверенний обов'язок рублями, критикуючи "форс-мажорну" ситуацію, яку, як запевняють у Кремлі, "штучно створив Захід".

Росія вже заявляла, що у разі оголошення дефолту кредиторами судитиметься. Основний аргумент Москви — спроба сплатити борг національною валютою. Але, швидше за все, цю заяву було здано з розрахунком на росіян, тому що в РФ знали заздалегідь, що такий платіж не приймуть, оскільки в документах чітко вказано валюту оплати позики.

Востаннє Росія оголосила дефолт щодо своїх іноземних кредиторів у 1918 році. Тоді російські більшовики під керівництвом Володимира Леніна не стали оплачувати борги царської епохи.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах