Карта бойових дій в Україні 5 липня

Карта бойових дій в Україні 5 липня.

Карта бойових дій в Україні 5 липня. Фото: Paula Bronstein

Події
05 липня 2022 08:15

5 липня в Україні розпочалась 132-а доба боротьби за свободу та незалежність з армією Російської Федерації. Ворог продовжує знищувати українські міста і села, завдавати ракетних ударів по критичній та цивільній інфраструктурі та захоплювати території. Так стало відомо, що Збройні Сили Україні були змушені вийти з міста Лисичанськ, але вони повернуться до бою після поповнення запасів. Проте частину Луганської області українська армія все ще контролює, тож наша країна не полишає надій на перемогу у цій війні.

Vgorode публікує карту бойових дій за даними 5 липня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Президент Росії Володимир Путін разом з Сергієм Шойгу представили взяття Лисичанська і Луганської області як велику перемогу російських військ в Україні. Путін, ймовірно, занепокоєний поразками армії РФ та масовими скаргами на поводження з військовослужбовцями на місцях їхньої постійної дислокації. 

Натомість українські війська все частіше обстрілюють російську військову інфраструктуру вогнем із непрямого наведення системами HIMARS в глибині окупованої території. Повідомляється, що українські сили завдали ударів по російських складах боєприпасів у Дібрівному, що на Харківщині та Сніжному на Донеччині. Також 4 липня продовжив палати аеродром у Мелітополі в Запорізькій області, де вороги залишили свої боєприпаси.

Карта бойових дій в Україні 5 липня.Карта бойових дій в Україні 5 липня. Фото: www.understandingwar.org

За минулу добу на східній частині фронту російські війська зміцнили територіальний та адміністративний контроль над Сєвєродонецьком і Лисичанськом. А також продовжували наступальні дії на схід від Бахмута для підготовки наступу на Бахмут і Сіверськ. Зокрема, вороги ведуть штурмові дії у напрямку населеного пункту Новолуганське, там продовжуються бої.

Українські військові успішно відбили наступ окупантів у напрямку населеного пункту Долина, вороги відступили.

На Донецькому напрямку основні зусилля противника зосереджені на встановленні контролю за територією Луганської області в межах адміністративних кордонів. Росіяни вживають заходів щодо відновлення транспортної інфраструктури у тилових районах. Також 4 липня було відновлено наступ у напрямку населеного пункту Спірне, для цього ворог використав артилерію та авіацію. 

Карта бойових дій в Україні 5 липня.Карта бойових дій в Україні 5 липня. Фото: www.understandingwar.org

Окрім цього, російські війська здійснили обмежені наземні наступи на південний захід від Донецька, щоб покращити свою тактичну позицію в районі Донецьк – Авдіївка. Ворог має перевагу біля населеного пункту Новоселівка Друга (10 кілометрів на північний схід від Авдіївки) і використовують цю позицію для здійснення вогневого контролю над містом.

Також є інформація, що російські війська передислокували батальйонну тактичну групу з Ізюма до Сніжківки – на південь від Ізюма в напрямку Барвінкового, що може свідчити про те, що російські війська готуються до поновлення наступу на південний схід від Ізюма. 

На Харківському напрямку вороги не досягли жодного успіху. ЗСУ, натомість, відбили російський наступ на Прудянку та Соснівку, яка знаходиться менш ніж за 10 кілометрів від кордону України з РФ. 

Карта бойових дій в Україні 5 липня.Карта бойових дій в Україні 5 липня. Фото: www.understandingwar.org

4 липня російські війська зосередилися на відвоюванні втрачених позицій у північно-східній частині Херсонської області. Український Генштаб повідомив про напади росіян на Іванівку, Потьомкіне та Мирне. Ворог перекинув з тимчасово окупованого Криму 17 вагонів з боєприпасами, ймовірно, для відновлення наступальних операцій. Дані NASA FIRMS показали аномально високу кількість пожеж уздовж лінії фронту Миколаїв-Херсон, що вказує на інтенсивні атаки непрямого вогню. Бойові дії тривали вздовж усього південного фронту. 

Карта бойових дій в Україні 5 липня.Карта бойових дій в Україні 5 липня. Фото: www.understandingwar.org

Карта бойових дій в Україні 5 липня.Карта бойових дій в Україні 5 липня. Фото: www.understandingwar.org

На півдні України продовжують працювати партизанські угрупування. Так 3 липня українські партизани підірвали залізничний міст біля окупованої Любимівки між Мелітополем і Токмаком Запорізької області, перешкоджаючи таким чином зусиллям Росії поповнювати запаси з Криму на лінію фронту в Запорізькій області. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах