Експерти Мінкульту рекомендують консерваторії забрати ім'я Чайковського з назви

Експерти Мінкульту рекомендують консерваторії прибрати ім'я Чайковського із назви.

Експерти Мінкульту рекомендують консерваторії прибрати ім'я Чайковського із назви. Фото: wikipedia.org

Події
07 липня 2022 23:15

Дискусія з приводу імені російського композитора у назві головного музичного вишу Києва та країни триває вже досить довго.

Нагадаємо, 18 червня Vgorode писав, що у Національній музичній академії імені Петра Чайковського хочуть зберегти у своїй назві ім'я композитора, диригента та педагога. Це питання було обговорено під час робочого засідання Вченої ради академії.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Також нагадаємо, що для студентів консерваторії рішення вченої ради вишу не є авторитетним. Більшість студентів на голосуванні виступили за те, щоб забрати ім'я Чайковського з назви. Про це також у червні писав Vgorode.

І ось тепер у суперечку між викладачами та студентами втрутилася ще експертна рада Міністерства культури України. Остання рекомендувала відмовитися від імені П. І. Чайковського у назві навчального закладу. Причому рішення було ухвалено одноголосно.

Члени ради з подолання наслідків русифікації та тоталітаризму дозволили використати ім'я Петра Чайковського в українському культурному та громадському просторі, оскільки композитор не був імперським шовіністом, ворогом гуманізму чи загальнолюдських цінностей.

Проте експертів збентежив той факт, що лише дві консерваторії у світі – у Москві та Києві, носять ім'я Чайковського. Ще один аргумент проти Чайковського - фрагмент його концерту виконувався як гімн, який звучав на Олімпіаді під час виступу російської команди під нейтральним прапором. Тим самим, вважають експерти, твір Чайковського став частиною символіки держави-агресора.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах