За яких умов підлітки можуть працевлаштуватися в Україні

За яких умов підлітки можуть працевлаштуватися в Україні.

За яких умов підлітки можуть працевлаштуватися в Україні. Фото: unsplash.com

Події
18 липня 2022 15:53

В Україні неповнолітні підлітки можуть знайти роботу та офіційно працевлаштуватися, проте для цього потрібно виконувати деякі умови.

У Державній службі України з питань праці розповіли про ці правила, щоб ні роботодавець, ні працівник не порушували Кодекс законів про працю.

У якому віці можна влаштуватися працювати?

Діти віком від 14 до 15 років можуть працювати у вільний від навчань час, але тільки на легких роботах та за згодою одного з батьків чи опікунів. Підліткам від 15 до 16 років потрібна згода опікунів, а якщо їм від 16 до 18 років – то працювати можна без цих обмежень.

Скільки годин можна працювати?

Раніше кількість годин обмежувалася 24-36 годинами, однак у період дії воєнного стану цю норму збільшили до 50 годин на тиждень, це максимальна кількість робочих годин.

Особливі умови

При прийомі на роботу підліток повинен надати документ із зазначенням дати народження та пройти обов'язковий медичний огляд, який потрібно буде робити до 21 року.

Зарплата у таких працівників має бути на рівні дорослого працівника.

Також підліткам зазвичай мають надавати щорічну відпустку на 31 день, проте через війну цю норму поки що зменшили до 24 днів.

Які є додаткові гарантії?

Підлітки при працевлаштуванні одержують спеціальну квоту та мають обмежений перелік підстав для звільнення. До того ж перше місце роботи надається їм терміном щонайменше два роки.

Що під забороною?

Дітям до 18 років не можна працювати за небезпечних та шкідливих умов праці. Їм заборонено виконувати важку та підземну роботу. Також під забороною надмірна робота та робота у вихідні дні. Підлітків заборонено відправляти у відрядження.

Умови працевлаштування підлітків.Умови працевлаштування підлітків. Фото: facebook.com/UAMON
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах