У Києві мережа військових магазинів намагалася продати гуманітарку для ЗСУ, - ГБР

У Києві мережу військових магазинів намагалися продати гуманітарку для ЗСУ, - ГБР.

У Києві мережу військових магазинів намагалися продати гуманітарку для ЗСУ, - ГБР. Фото: ГБР

Події
22 липня 2022 14:23

У Києві мережа військових магазинів промишляла махінаціями з гуманітарною допомогою для ЗСУ, намагаючись продати закуплене обмундирування військовим частинам.

У Державному бюро розслідувань розкрили цю схему та провели обшуки у магазинах цієї мережі. За інформацією Vgorode, назва цієї мережі - "Воєнторг ДіСі".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Повідомляється, що засновник та керівник магазинів у квітні 2022 року звернулися до однієї з київських військових частин із пропозицією безкоштовно привезти для них бронепластини для бронежилетів та захисні шоломи. Вони зазначили, що закуплять їх на власні гроші за кордоном і передадуть військовослужбовцям як гуманітарну допомогу. Однак натомість вони попросили надати підприємству сертифікат на ввезення цих товарів, щоб уникнути проходження митних формальностей та сплати податків до держбюджету.

Документ їм дали, після чого зловмисники завезли з Польщі 1,5 тисячі бронепластин та 300 захисних шоломів. За декларацією вартість товару становила понад 800 тисяч гривень, а ринкова вартість, за попередніми оцінками, сягала 8 мільйонів гривень.

Проте безоплатно віддавати обіцяну амуніцію вони не стали. Натомість підприємці запропонували керівництву військової частини купити її за ринковою вартістю. Коли військовослужбовці відмовилися, підприємці почали давити на них і заодно виставили закуплені товари на продаж у мережі власних магазинів.

21 липня слідчі ГБР провели вісім санкціонованих обшуків у магазинах, складах та на місцях проживання фігурантів. У них вилучили 120 тисяч незареєстрованих набоїв для вогнепальної зброї.

У Києві мережу військових магазинів намагалися продати гуманітарку для ЗСУ, - ГБР.У Києві мережу військових магазинів намагалися продати гуманітарку для ЗСУ, - ГБР. Фото: ГБР

У Києві мережу військових магазинів намагалися продати гуманітарку для ЗСУ, - ГБР.У Києві мережу військових магазинів намагалися продати гуманітарку для ЗСУ, - ГБР. Фото: ГБР

Власнику та керівники мережі повідомили про підозру у продажу товарів безкоштовної допомоги з метою отримання прибутку, вчиненого у значному розмірі, за попередньою змовою групи осіб, під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 КК України). Тепер фігурантам світить до семи років ув'язнення.

Наразі вирішується питання про обрання запобіжного заходу для підозрюваних.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах