Шахраї запустили в Україні кілька нових афер: як вони працюють

Шахраї запустили в Україні кілька нових афер

Шахраї запустили в Україні кілька нових афер фото: Vgorode

Події
26 липня 2022 08:00
Автор: Юлия Булыга

Під час повномасштабної війни шахраї вирішили використати горе та розгубленість людей для своєї наживи. З лютого в Україні з'явилися кілька нових схем із виманювання грошей та персональних даних.

Vgorode розповість, як не потрапити на вудку аферистів та зберегти гроші.

Соціальна допомога

Кілька мільйонів людей в Україні змушені були залишити свої будинки та перебратися до інших областей, щоб урятуватися від обстрілів. Кабмін запустив програму державної допомоги постраждалим внаслідок військових дій, малозабезпеченим, багатодітним, людям з інвалідністю та переселенцям. Також фінансову підтримку пропонують кілька різних програм міжнародних організацій. Шахраї вирішили скористатися цією нагодою і нерідко видають себе за благодійників, пише "Восточний проект".

Як працює схема:

Люди отримують у месенджер повідомлення із посиланням – для реєстрації на отримання допомоги від міжнародних компаній. Після заповнення опитувальника із зазначенням персональних даних шахраї просять надіслати невелику суму. Це нібито потрібне для підтвердження карти.

Як тільки ви переводите їм хоча б 1 гривню, шахраї отримують усі дані та доступ до банківської картки. За кілька годин з рахунків українців зникають усі гроші.

Важливо знати:

Усі програми реєстрації та оформлення грошової допомоги відбуваються безкоштовно і лише офіційними каналами організацій та через "Дію". Жоден з благодійників чи влада України не вимагає передоплат.

Оренда житла

З лютого в Україні почастішали махінації з нерухомістю. Так, українцям пропонують неіснуюче житло чи житло, яке належить іншим людям.

Як працює схема:

Шахрай розміщують на сайтах з пошуку житла або у профільних групах у соцмережах пропозицію з варіантом проживання. Орендодавець просить клієнта передоплату, щоб забронювати житло, оскільки охочих дуже багато.

Часто люди переводять певну суму як заставу або гарантії оренди, після чого його орендодавець зникає. Сума може бути невеликою, проте під час війни навіть 500 гривень – цілком відчутна втрата бюджету.

Українців попереджають, що в умовах війни жодних передоплат бути не може – ситуація може змінитися будь-якої миті. Як тільки від вас вимагатимуть сплатити броню – майте на увазі, перед вами явна ознака шахрайства.

На жаль, є й інші варіанти обману - псевдогосподар або його "представник" показує наживо реальну квартиру і бере передоплату. За кілька днів з'ясовується, що квартира була здана подобово і псевдогосподарі до неї не мають жодного стосунку.

Такі ситуації особливо болючі, оскільки орендарі встигають віддати суму оренди + суму застави.

Експерти радять завжди вимагати показати документи на право володіння.

Платна евакуація

Як працює схема:

Невідомі люди у соцмережах пропонують допомогу з евакуацією з небезпечних районів чи зони бойових дій. Як правило, ці люди вимагають передоплату, а за саму подорож можуть виставити рахунок на кілька тисяч. Після переказу грошей ці люди зникають.

Хто офіційно займається безкоштовною евакуацією:

  • Органи місцевої влади;
  • Працівники ДСНС;
  • Поліція;
  • Працівники Червоного Хреста;
  • Обласні військово-цивільні адміністрації;
  • Також є чат-бот Евакуація 2022 та сайт Укрзалізниці.

Якщо ви все ж таки вирішили скористатися послугами перевізника, не віддавайте або не переводьте гроші до поїздки. Послугу потрібно сплачувати лише після того, як вдалося виїхати у безпечне місце.

Допомога ЗСУ

З лютого Україні активізувався продаж військової амуніції та збір допомоги ЗСУ. З'явилася величезна кількість "волонтерів" та активістів, які нібито збирають гроші на техніку для українських військових.

Як працює схема:

Найчастіше для афери шахраї використовують фото відомих впливових людей, яких у суспільства немає питань. Також вони розповсюджують інформацію від імені військових, поліцейських, лікарів.

При продажі амуніції "прикриваються" назвами відомих організацій та фондів, щоб не викликати сумнівів та додаткових питань. Перш ніж переводити гроші, придивіться, можливо, в назві поміняли всього пару букв, щоб ввести вас в оману.

Також шахраї проникають у закриті чати, маскуються "під своїх". Насторожити мають слова "Терміново!", "Допомогти можна лише сьогодні!".

Не варто поспішати допомагати грошима невідомим, які тиснуть на емоції та публікують фото поранених бійців. Довіряйте перевіреним волонтерам, які "працюють" із 2014 року.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах