У Києві розбирають місток в унікальному "Замку доктора"

У Києві розбирають місток в унікальному "Замку доктора".

У Києві розбирають місток в унікальному "Замку доктора". Фото: wikipedia.org

Події
06 серпня 2022 15:03

У Києві, на вулиці Олеся Гончара, 60, є унікальний витвір архітектури - "Замок доктора", розташований неподалік садиба Рудольфа Штейнгеля. Ця будівля відрізняється від інших завдяки вдалому поєднанню пластичної насиченості архітектурної пам'ятки і гористого рельєфу. Семиповерховий замок вважався найвищою спорудою в Києві до 1912 року.

Хто є архітектором замку - досі достеменно невідомо. У 1908 році на замовлення нового власника садиби Михайла Лапінського тут зводять новий багатоповерховий прибутковий будинок із рисами романтичного готичного замку.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Семиповерховий прибутковий будинок є найголовнішим елементом садиби Штейнгеля. Цегляна будівля має одну секцію, напівпідвал і два ліфти. На одному поверсі знаходиться дві квартири, що мають по сім кімнат в кожній. У всіх кімнатах стіни були обклеєні шпалерами, стелі розписані водяними клейовими фарбами, а підлоги зроблені з дубового паркету.

«Замок доктора» - детально розроблений і замкнений архітектурний ансамбль. До семиповерхового будинку на рівні другого поверху веде місток, який наразі знаходиться в аварійному стані. Взагалі, за час існування будівлі її декоративне оздоблення фасадів й інтер'єрів зазнало значних пошкоджень.

За розпорядженням представника Президента України № 105 від 17 лютого 1994 року архітектурний ансамбль поставили на облік пам'яток архітектури і містобудування. Проте точних даних про те, що "Замок доктора" визнали пам'яткою архітектури немає досі. 

У Києві розбирають місток в унікальному "Замку доктора".У Києві розбирають місток в унікальному "Замку доктора". Фото: facebook.com/AmiDPerov

У 2014 році суд не надав садибі та замку статусу пам'ятки архітектури. При винесені рішення суддя посилався зокрема, на те, що Кабмін так і не вніс до Верховної Ради список пам'яток культури (в якому мала бути садиба Штейнгеля), які не підлягають приватизації.

Як повідомляють місцеві мешканці, учора, 5 липня, на містку замку з'явилися робітники і почали розбирати його. З огляду на статус пам'ятки, проводити демонтажні роботи без погодження пам'яткоохоронних органів - незаконно. Проте такі дії, ймовірно, пов'язані не з демонтажем, а зі станом будинку Лапинського. Як повідомив киянин Дмитро Перов, це підтвердили і робітники, заявши, що пізніше побудують такий самий місток, бо цей - аварійний.

У Києві розбирають місток в унікальному "Замку доктора".У Києві розбирають місток в унікальному "Замку доктора". Фото: facebook.com/AmiDPerov

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що у Києві забудовник ТОВ "Дніпро-2002" попри воєнний стан в країні та заборону департаменту КМДА намагається знести історичний будинок, побудований у 1902 році на Цимлянському провулку, 3. Ця споруда потрапила до Мораторію на знесення історичних будівель Києва, тож будь-які дії, спрямовані на її знищення є незаконними. 

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах