Стало відомо, хто був організатором ботоферми партії Порошенка

Стало відомо, хто був організатором ботоферми партії Порошенка.

Стало відомо, хто був організатором ботоферми партії Порошенка. Фото: скріншот з відео

Події
19 серпня 2022 15:52

Мiльйонна ботоферма, яка була створена російським фахівцем на замовлення українського нардепа і близького соратника п'ятого президента України Петра Порошенка, працювала в iнтересах його полiтичної партiї. Завдяки журналiстському розслiдуванню стало відомо ім'я чоловіка, який причетний до створення ботів.

Нагадаємо, раніше Vgorode повідомляв, що СБУ викрила та заблокувала мільйонну ботоферму, яка була створена для дискредитації керівництва України та розхитування суспільно-політичної ситуації. Тоді повідомлялося, що керівником злочинної групи виявився громадянин Росії, який проживав у Києві і позиціонував себе як політичний експерт.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

19 серпня журналісти "Апостроф-ТБ" опублiковали деякі докази того, що органiзатором ботоферми був росiйський IT-фахiвець, якого найняв нардеп Артур Герасимов.

За наявною інформацією, росіянином, який створив ботоферму виявився Вiктор Майстренко.Він розповів, що розробив спецiальне програмне забезпечення, яке дозволяло ботофермі працювати i масштабувати її. Саме завдяки цьому чоловіку в українському iнтернеті з'явилися так звані "порохоботи".

Розроблена програма називалась "ZennoPoster". Вона могла вiд iменi тисяч ботiв автоматично публiкувати iнформацiю, включно з фейками i "зрадою", а також запрошувати справжніх людей коментувати, ставити "вподобайки" пiд постами тощо.

Створені боти вели у мережі сторiнки пiдтримки Петра Порошенка та його полiтсили та критикували Володимира Зеленського.

Віктор Майстренко продавав ліцензію на програму не тільки партії "ЄС", а і всiм бажаючим. За це він брав 314 доларів США і зміг заробити близько 100 тисяч доларiв.

Майстренко потрапив в Україну в 2014 році, пiсля того, як брав участь у "референдумах" в Криму та на Донбасi. Попри заборону на перетин кордону для росiян, він зміг в'їхати за допомогою Артура Герасимова. Нардеп влаштував його на роботу у свою маркетингову агенцiю i поселив у квартирi, що належала колишнiй дружинi. 

У 2015 році Майстренко отримав громадянство України за спрощеною процедурою, створивши i розвиваючи ботоферму для Порошенка, яке дав йому тодішній президент. Також IT-фахывець став "полiтичним експертом" на телеканалах екс-президента.

Нагадаємо, раніше ми писали, що нещодавно СБУ затримала хакерів, які протягом двох останніх років повідомляли про "замінування" у різних регіонах України. Ними виявились регіональні керівники групи анонімних мінерів FR Destructor. Їхні дії оплачувала Росія.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах