У Макарові невідомі знищують мозаїку, яка пережила обстріли окупантів

У Макарові невідомі знищують мозаїку, яка пережила обстріли окупантів.

У Макарові невідомі знищують мозаїку, яка пережила обстріли окупантів. Фото: instagram.com/ukrainianmodernism

Події
26 серпня 2022 08:27

Ще на початку повномасштабної війни російські війська зайшли у селище Макарів та знищували там будівлі. Однак вони не чіпали мозаїку, яка вже не одне десятиліття прикращає фасад місцевого магазину. Витвір митсецтва пережив обстріли російських загарбників, але нещодавно стало відомо, що її почали відколупувати якісь невідомі люди.

Зазначимо, що в березні, коли у Макарові тривали активні бойові дії, магазин, фасад якого прикрашала мозаїка було обстріляно, від нього залишилися лиш стіни. Cама мозаїка дивом вціліла, її навіть не зачепило осколками.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про українців, які нарівні з ворогом нищать українське мистецтво написали в Ukrainian Modernism.

Мозаїка, яку вже майже відколупали перфоратором від стіни, оспівувала родючість українських ланів та гостинність українців в чарівних вишиванках. 

У Макарові невідомі знищують мозаїку, яка пережила обстріли окупантів.У Макарові невідомі знищують мозаїку, яка пережила обстріли окупантів. Фото: instagram.com/ukrainianmodernism

Активісти зазначили, що ця подія - це злочин проти української культури, проти нашої мистецької спадщини. Люди, які цим займаються, є колаборантами ворога і мають понести покарання.

Витвори мистецтва, такі як ця мозаїка в Макарові, стають новими символами міст, боротьби і незламності. У Ukrainian Modernism ппишуть, що біля мозаїки треба було б встановити пам'ятну табличку, з інформацією про мозаїку і звільнення Макарова, а не знищувати її. 

У Макарові невідомі знищують мозаїку, яка пережила обстріли окупантів.У Макарові невідомі знищують мозаїку, яка пережила обстріли окупантів. Фото: instagram.com/ukrainianmodernism

- Поки ЗСУ захищають нас від загарбників, від злочинних українців маємо захищатися самі, - зазначили активісти.

Вони додали, що кожна мозаїка та барельєф мають бути обліковані та взяті на баланс Міністерства культури та  інформаційної політики. Засновник Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов закликав українців звертатися до поліції, або писати особисто йому, якщо бачите, що хтось знищує об'єкти монументального мистецтва.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Ukrainian Modernism (@ukrainianmodernism)

Нагадаємо, раніше Vgorode показував фото, на яких видно, як відновлюються раніше окуповані населені пункти Київщини. На двох прикладах - будівлях у Макарові та Ірпені- ми показали, як швидко Київщина оговтується від страшних подій у лютому-квітні.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах