В Україні будуть продавати наркотичні речовини за електронним рецептом

В Україні  будуть продавати наркотичні речовини за електронним рецептом.

В Україні будуть продавати наркотичні речовини за електронним рецептом. Фото: www.rap.in.ua

Події
27 серпня 2022 10:19

В Україні запустять електронний рецепт на продаж наркотичних речовин. Вже у листопаді буде спрощено доступ до необхідних лікарських засобів пацієнтам, які потребують складного лікування відповідно до медичних показань. Зважаючи на це, додатково посилять контроль за відпуском з аптек ліків, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини.

Таким чином влада хоче цифровізувати медичну систему України.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Медичні заклади матимуть час для переходу на електронні рецепти. Лікарі закладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я, зможуть призначати наркотичні та психотропні речовини за електронними рецептами. А в разі відсутності підключення до ЕСОЗ їх видаватимуть на папері з використанням спеціальних рецептурних бланків форми № 3. Це саме стосується і аптек. Якщо вони мають відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, то вони повинні обов’язково зареєструватися в ЕСОЗ.

Як розповіла заступниця Міністра охорони здоров’я з цифрового розвитку Марія Карчевич, цифровізація видачі рецептів на заборонені препарати спрямована в першу чергу на покращення доступу до ліків, які полегшують самопочуття пацієнтів зі складними захворюваннями.

Як працюватиме електронний рецепт на наркотичні речовини?

Після того, як лікар випише пацієнту рецепт на наркотики чи психотропи, йому надходитиме SMS із номером рецепта та унікальним кодом погашення, які він має показати фармацевту в аптеці при покупці цих препаратів.

Зазначимо, що у 2023 році заплановано провести наступний крок цифровізації медичної сфери - впровадження електронного рецепта на всі рецептурні препарати.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що вчені з НАН України створили препарат "Гідробинт", який прискорює загоєння опіків від фосфорних снарядів. Він працює краще ніж "Лідокаїн" та морфін і спрямований не тільки на зменщення болю, а і знезараження та загоєння ран.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах