Стало відомо, коли буде завершено процес перейменування вулиць Києва

Стало відомо, коли буде завершено процес перейменування вулиць Києва.

Стало відомо, коли буде завершено процес перейменування вулиць Києва. Фото: Vgorode

Події
27 серпня 2022 22:49

Вже восени процес дерусифікації та декомунізації вулиць Києва буде завершено. Перейменування зазнають близько трьохсот топонімів.

Нагадаємо, зовсім недавно, 25 серпня, Київрада перейменувала 95 вулиць, провулків та площ столиці, назви яких пов'язані з Росією та радянським минулим України. Так, вулиця Генерала Жмаченка стала вулицею Князя Романа Мстиславича, вулиця Маршала Малиновського – вулицею Героїв полку "Азов", площа Тульська – площею Героїв УПА.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Процес перейменування вулиць Києва активно триває, завершити його планується до кінця вересня цього року. При цьому точної дати останнього засідання Київради з питання перейменування об'єктів столиці поки що не визначено.

Усього буде перейменовано близько 300 топонімів. Про це розповів в ефірі телемарафону на каналі "Суспільне" заступник мера Києва та секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко. Усі кандидати на перейменування перебувають на розгляді спеціальної робочої групи, членами якої є представники наукових інституцій НАН України.

Передбачається, що великій кількості об'єктів повернуть старі, історичні назви. Також на рішення можуть вплинути кияни. Так, 280 топонімів виставили на електронне голосування, в якому могли взяти участь усі жителі України. Таким чином було отримано дуже велику кількість голосів – 6,5 мільйонів.

Своєрідним парадоксом є, зауважив Бондаренко, що фахівці знайшли аж 300 об'єктів, які потрібно перейменувати, і це після декомунізації, проведеної кількома роками раніше.

Більшість киян підтримали у голосуванні варіанти нових назв, що були запропоновані робочою групою. Однак у окремих випадках перемагали варіанти, які пропонувалися людьми у процесі голосування. Так, вулиця Волгоградська називатиметься ім'ям Романа Ратушного, який загинув на фронті в бою з росіянами, саме за нього віддали голоси близько 30 тисяч українців.

Також Vgorode нещодавно писав, що після дерусифікації назв киянам не потрібно терміново змінювати документи та вносити зміни до паспорту. Перейменування не створює побутових проблем: звертатися до ЦНАПу, щоб зробити відмітку про нову адресу, не доведеться. Перереєстрацію можна зробити під час заміни паспорта, вклеювання нових фотографій, зміни прізвища тощо. Термін перереєстрації не обмежений.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах