Чи можуть нещеплені діти відвідувати школу цього навчального року

Чи можуть нещеплені діти відвідувати школу цього навчального року.

Чи можуть нещеплені діти відвідувати школу цього навчального року. Фото: Vgorode

Події
01 вересня 2022 20:29

Лікарі вважають, що через велику міграцію населення, викликану війною, збільшується ризик підхопити інфекційне захворювання. Тому щеплення зараз не лише необхідні за законом, а й більш ніж бажані для дітей, щоб уникнути епідемії.

За словами спеціаліста Регіонального центру з надання безкоштовної вторинної правової допомоги Міністерства юстиції України Крістіни Мачулян, діти без щеплень до занять не допускаються. Вона посилається на норму, прописану у ст. 15 закону "Про захист населення від інфекційних хвороб".

У цьому передбачено виняток. Якщо з медичних протипоказань щеплення не було зроблено вчасно, такі діти можуть відвідувати школу. Перелік протипоказань зазначений у наказі Міністерства охорони здоров'я України від 16 вересня 2011 року № 595. Згідно з ним, можуть не щепатися люди, у яких була алергічна реакція на один із компонентів вакцини, люди, які перебувають у гострій фазі хвороби, наприклад, з високою температурою, які проходять хіміотерапію. хворі на рак, що мають імунодефіцит та ін.

Заборона відвідування навчальних закладів нещепленими дітьми не порушує права на освіту, оскільки батьки завжди можуть обрати форму здобуття освіти. У тому числі є дистанційна і сімейна (домашня) форми, для яких щеплення не потрібно.

Крім щеплень, існують інші вимоги. Діти, які йдуть до школи вперше, мають пройти розширений медогляд, а учні інших класів - щороку навідуватися до сімейного лікаря, пише Кореспондент.

За даними Центру громадського здоров'я, у першому півріччі 2022 року показники вакцинації дітей не надто високі. Так, лише 29,7% шестирічних дітей отримали щеплення проти туберкульозу; 23,1% – проти вірусного гепатиту В; 33,1% - проти кашлюку, дифтерії, правця; 33,2% – проти поліомієліту; 32,7% – проти ХІБ-інфекції; 40,7% - проти кору, паротиту, краснухи.

Календар щеплень під час війни.Календар щеплень під час війни. Фото: facebook.com/moz.ukr
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах