У Києві квартири у нових ЖК продають за двома цінами

У Києві квартири у нових ЖК продають за двома цінами.

У Києві квартири у нових ЖК продають за двома цінами. Фото: unsplash.com

Події
18 вересня 2022 16:57

У Києві покупці житла мають шанс купити квартиру в новобудові за нижчою ціною, ніж спочатку пропонує забудовник.

Вартість житла зараз зросла приблизно на 30-35%, порівняно з цінами до повномасштабного вторгнення РФ. До кінця року ціни можуть зрости ще – до 35-40% від довоєнної ціни, зазначив керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов. Це пов'язано з інфляцією та подорожчанням будматеріалів. При цьому зросли лише ціни на гривні, у доларах вони майже не підвищилися.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

І хоча вартість житла зараз значно зросла, Семенцов стверджує, що реальні покупці можуть досягти нижчої ціни, передає The Page. За його словами, первинний ринок живе в умовах "двох цін" - задекларованої девелоперами, яку озвучили у рекламних оголошеннях, та ціна для реального покупця.

- Розпіарене підвищення вартості квадратного метра в умовах посту відсутнього попиту є нічим іншим, як способом психологічного впливу, "підготовкою" до майбутніх цінових реалій, формуванням цінової кон'юнктури на період після завершення активної фази війни, - вважає Володимир.

При цьому знижку пропонують не всім. Більше 15-20% знижки можна отримати за умови 100-відсоткової оплати за вартість квартири. У результаті ціна може вийти навіть нижчою, ніж до повномасштабного вторгнення.

Забудовники зараз зосередилися на добудові житлових комплексів, що знаходяться на завершальних стадіях із 60-70% проданих квартир. Попит на житло зараз становить лише 7-10% довоєнного рівня, тому нові проекти зараз особливо не реалізують.

Також через майбутню складну зиму малоймовірно, що попит зросте, адже все ще існує ризик ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури. Тому потенційні покупці віддадуть перевагу відкладенню питання придбання житла як мінімум на кінець опалювального сезону.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах