Мати актора Паші Лі, який загинув в Ірпені, розповіла правду про його смерть

Мати актора Паші Лі, який загинув в Ірпені, розповіла правду про його смерть.

Мати актора Паші Лі, який загинув в Ірпені, розповіла правду про його смерть. Фото: Instagram @pashaleeofficial

Події
23 вересня 2022 17:34

На початку березня під Києвом загинув український актор Паша Лі. Спочатку деякі джерела писали, що Паша захищав Україну від російських окупантів і помер під час обстрілу, намагаючись прикрити своїм бронежилетом дітей. Проте зараз його мати спростовує цю інформацію.

Актор загинув 6 березня в Ірпені, коли там відбувалися активні бої.

Після того, що сталося, співачка Камалія розповіла про те, що там нібито сталося. За її словами, її модератор Дмитро та Паша нібито служили в одному батальйоні і того дня потрапили під обстріл під час евакуації людей із палаючого будинку. Вона заявила, що Паша зняв свій бронежилет та намагався прикрити їм дітей, захищаючи від куль. В результаті і Паша, і Дмитро дістали поранення, проте актора врятувати так і не вдалося.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Цю інформацію поширили багато видань, і люди повірили у цю версію трагедії.

Але мати Паші Марія Василівна нарешті розкрила правду про його загибель. Виявилось, що актор загинув не як військовослужбовець, а як волонтер. Вона пояснила, що Паша не служив у теробороні чи ЗСУ, а був цивільним волонтером, працював у волонтерському штабі міської ради. Фото у військовій формі, яке поширилося по мережі, було зроблено під час зйомок фільму "Мирний-21", присвяченого подвигу Луганського прикордонного загону у 2014 році, повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України.

Зйомки фільму Зйомки фільму

Всі інші версії про його причетність до бойових дій вона заперечує. Жінка заявила, що їй потрібна правда про сина, а чи не легенди. Він не служив у ТРО, не загинув від кулі снайпера, віддавши свій бронежилет. Марія Василівна запевняє, що вбивство Паші як цивільного – це військовий злочин, за який мають відповісти його вбивці.

Те, що смерть актора розслідується як військовий злочин та вбивство цивільної особи, підтвердили й у Нацполіції. Слідчі опитали людей, з якими Паша був напередодні та в момент загибелі. Усі вони підтверджують слова матері – після повномасштабного вторгнення РФ в Україну актор попросився до волонтерської групи міської ради в Ірпені.

Волонтери приймали дзвінки від людей, реагували на критичні ситуації, розвозили гуманітарну допомогу літнім, хворим людям та багатодітним сім'ям, які не залишили місто. До того ж Паша роздрукував карти місцевості для бійців із Добровольчого українського корпусу "Правий сектор" у перші дні повномасштабної війни.

За день до його смерті, 5 березня, волонтери дізналися, що до Ірпені зайшли російські війська. У місті зникла електрика і почалися масові обстріли. Тому волонтерам довелося припинити займатись розвезенням гуманітарної допомоги. Вони ночували у квартирі радниці мера, депутата міськради Віолетти Дворнікової.

Наступного дня вони всі збиралися евакуюватися з міста, але перед цим троє людей – Паша Лі, Ірина Мигитко та Тарас Мельник – вирішили насамкінець заїхати до себе додому. Тоді вони ще не знали, що частина міста, куди вони прямували, вже була під окупацією солдатів РФ.

Тарас, який вижив після цієї поїздки, розповів, що спочатку вони заїхали до нього додому, а потім вирушили до будинку Ірини. Дорогою їм зустрілися пара пенсіонерів із дівчинкою, які попросили, щоб їх підвезли до Романівського мосту на виїзди з Ірпеня. Волонтери це зробили, після чого повернулися на маршрут.

Але коли вони повернули з вулиці Університетської на вулицю Пушкінську, ними відразу ж почали стріляти зі стрілецької зброї солдати РФ. Машина врізалася в дерево, а окупанти підбігли до авто і наказали, погрожуючи автоматами, пораненим Ірині та Тарасові йти. Паша був поранений та закривавлений, але залишився на місці трагедії.

Автомобіль, у якому загинув Паша Лі.Автомобіль, у якому загинув Паша Лі. Фото: Тарас Мельник

Через шість днів після того, що сталося, волонтер Максим Шевченко зміг розшукати тіло актора і вивезти його з Ірпеня, потім він передав тіло матері Паші. Марія Василівна забрала його до рідного міста Ворохта, де 18 березня актора поховали.

6 червня 2022 року президент Володимир Зеленський посмертно нагородив Павла орденом "За мужність" ІІІ ступеня. У Києві на його честь перейменували провулок, який раніше називався Московським. На місці його загибелі мають намір встановити меморіальний знак.

Актор грав ролі у таких кінофільмах, як "Штольня", "Тіні незабутніх предків", "Зустріч однокласників" та інших. Також він був актором дубляжу та ведучим.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах