Підрив Кримського мосту: версії, реакція України та відео вибуху

Підрив Кримського мосту

Підрив Кримського мосту фото:https://twitter.com/Podolyak_M

Події
08 жовтня 2022 10:49
Автор: Юлия Булыга

Вранці 8 жовтня на Керченському мосту в анексованому Криму пролунав вибух і почалася сильна пожежа. Рух мостом зупинено до кінця жовтня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Що кажуть у РФ

Першою версією окупантів РФ було займання цистерни з паливом на одній із ділянок Кримського мосту. Прес-служба "Кримської залізниці" стверджувала, що спалахнув резервуар з паливом у хвості вантажного поїзда.

- О 06:05 апаратура показала хибну зайнятість на залізничних коліях на залізничній частині транспортного переходу через Керченську протоку... Локомотив із частиною вагонів виведено на станцію Керч. Ведуться аварійні роботи. Причини події встановлюються, - йдеться у повідомленні.

Однак на фото з місця події, які очевидці публікували в соціальних мережах, було видно, що, крім пожежі, на залізничній гілці мосту було зруйновано дорожнє полотно.

Трохи пізніше Національний антитерористичний комітет Росії повідомив, що на Кримському мосту вибухнув вантажний автомобіль, після чого спалахнули сім цистерн залізничного складу. Поки невідомо, чи встиг водій вантажівки врятуватися.

Два автомобільні прольоти мосту частково обрушено, арку над судноплавною частиною мосту не пошкоджено.

Призначений РФ глава анексованого Криму Сергій Аксьонов підтвердив "обвалення двох прольотів автомобільного полотна гілки". Тепер виїхати на авто чи поїзді з півострова до Краснодара і назад неможливо.

Масштаби руйнувань окупанти поки що не озвучують. Аксьонов каже, що з боку Тамані та Керчі до місця події їдуть два локомотиви. Вони розтягнуть потяг, що горить, після чого пожежу можна буде загасити. Тільки тоді фахівці оцінять ушкодження та спрогнозують терміни відновлення руху.

За даними російських ЗМІ, Кримський міст закрили до 31 жовтня.

Підрив Кримського мосту фотоПідрив Кримського мосту фото фото: https://yandex.ru/maps/

Паніка у Криму

Тим часом на заправках у Криму почали шикуватися величезні черги. Місцеві жителі та туристи намагаються запастися паливом. Ціни поки не підскочили, проте ходять чутки, що пального може на всіх не вистачити, а найближчим часом постачання зі зрозумілих причин не буде.

Обіцяна окупантами поромна переправа не працюватиме, бо в Криму немає поромів.

Також сьогодні всі автобусні рейси з Криму на материкову частину РФ скасовано. Продаж квитків на поїзди, що прямують на півострова та у зворотному напрямку, припинено.

Путін уже доручив створити урядову комісію, яка займатиметься розслідуванням події.

Як пише журналіст Денис Казанський, внаслідок підриву Кримського мосту південне угруповання військ РФ залишається без залізничного постачання.

Залізниці із РФ через сухопутний коридор немає. Є одна гілка через Волноваху. Однак вона проходить практично по лінії фронту, тому Кремль навряд чи наважиться використати цей шлях.

Реакція України

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данилов виклав у Facebook відеозапис, на якому знамените музичне привітання президенту США Джону Кеннеді від Мерилін Монро ("З днем ​​народження, містер президент") поєднано з кадрами Кримського мосту, що горить.

Таким чином, він "привітав" Володимира Путіна, який відзначив 7 жовтня 70-річний ювілей. Над роликом Данилов написав "Доброго ранку, Україно".

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, коментуючи НП на Кримському мості, написав: "Все незаконне має бути знищене, все вкрадене має бути повернене Україні, все окуповане Росією має бути вигнано".

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах