Чи може Україна знищити Кримський міст

Чи може Україна знищити Кримський міст?

Чи може Україна знищити Кримський міст? Фото: Коллаж Олександра Шатова

Події
24 квiтня 2022 15:48

20 квітня Секретар РНБО Олексій Данилов заявив в інтерв'ю, що щойно з'явиться можливість ЗСУ вдарять по Кримському мосту, який Росія використовують як шлях постачання своєї армії.

- Якби ми мали можливість це зробити, ми б це вже зробили. І якщо буде можливість це зробити, ми обов'язково зробимо це, - пообіцяв Данилов.

Арестович продовжив цю тему 23 квітня і в інтерв'ю Марку Фейгіну розповів, що "Кримському мосту найближчим часом нічого не загрожує".

Vgorode спробував розібратися, чи можливо фізично вразити таку ціль як міст, чим та як.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Наразі Кримський міст є єдиним засобом сухопутного сполучення Криму з материковою частиною РФ. По ньому йде постачання всіх військ на півострові, флоту та частин, що ведуть бойові дії на півдні України. Знищити міст - значить позбавити Росію можливості переправляти техніку та вантажі до Криму.

Але міст – стратегічний об'єкт і охороняється надзвичайно суворо. Від повітряних атак його захищає власна система ППО, від тарану – спеціальні відбійники, підходи з моря та суші контролює Росгвардія та прикордонники, також задіяні протидиверсійні сили флоту.

Пропускна спроможність мосту – 40 тисяч автомобілів та 47 пар поїздів на добу. Сейсмостійкість – до 9 балів. Для порівняння: землетрус у Вірменії у 1988 році, коли загинуло понад 25 тисяч людей, було 7,2 бали. Також заявлялося, що Кримський міст не потребуватиме ремонту у найближчі 100 років.

Із наявних на сьогодні у ЗСУ систем озброєння "Точка-У" з дальністю до 120 км не дістала б до мети навіть з узбережжя Азовського моря. У реактивних систем залпового вогню "Верба" і їй подібних дальність ще менше - до 30-40 км.

Ракети "Нептун", які потрапили до крейсера "Москва", здатні вражати і наземні цілі. Дальність – до 280 км. З району на південь від Запоріжжя ці ракети, теоретично, могли б долетіти до мосту (від Запоріжжя до острова Тузла - 300 км по прямій). Проте корабель, напханий складними механізмами, паливом та боєприпасами зовсім не те саме, що залізобетонна конструкція, яку можна відновити. Потрібні великі пошкодження, або навіть обвалення цілого прольоту мосту. Для цього бойової частини "Нептуна" 150 кг може бути недостатньо.

Із західної зброї, що поставляється в Україну, найцікавіші ракети Гарпун і система M142 HIMARS.

Протикорабельні ракети "Гарпун" вже постачаються в Україну. Ракета має різні модифікації з різними характеристиками: дальністю, способом наведення на ціль, бойовою частиною, можливістю пуску з кораблів, літаків чи наземних установок.

Протикорабельна ракета "Гарпун".Протикорабельна ракета "Гарпун". Фото: zn.ua

Які саме варіанти прибутку до нас ми, звісно ж, не знаємо. Але існує, наприклад, AGM-84H SLAM-ER - удосконалена версія для ураження наземних цілей, що має збільшений радіус дії.

Протикорабельна ракета "Гарпун".Протикорабельна ракета "Гарпун". Фото: zn.ua

Ще є M142 HIMARS – американська реактивна система залпового вогню на колісному шасі. Один з варіантів озброєння – оперативно-тактична балістична ракета MGM-168A ATACMS Block 4A з дальністю до 270 км, осколково-фугасною головною частиною масою 227 кг та точністю 10-20 м.

РСЗО M142 HIMARS.РСЗО M142 HIMARS. Фото: armadninoviny.cz

Ці системи могли б дістати до мети.

Проте є думка, що хоч Кримський міст можливо зруйнувати, українська армія, принаймні поки що, не завдає ударів по території РФ з політичних міркувань. Це консолідувати суспільство і може бути підставою запровадження військового становища до і для початку мобілізації. Так що мінусів може бути більше ніж плюсів.

Так, наприклад, про можливість знищення мосту висловився екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко. Він сказав, крім іншого, що удар по мосту – це чергове посилення. Тож це питання не просто військове, а військово-політичне.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах