Миколаївський костел у Києві увійшов до списку культурної спадщини національного значення

Миколаївський костел у Києві увійшов до списку культурної спадщини національного значення.

Миколаївський костел у Києві увійшов до списку культурної спадщини національного значення. Фото: ДСНС

Події
09 жовтня 2022 23:31

Знаменитий костел Святого Миколая, збудований у Києві в неоготичному стилі ще за часів Російської імперії, набув вищого статусу – об'єкта культурної спадщини національного значення.

Нагадаємо, Миколаївський костел на вулиці Велика Васильківська, 75, був збудований у 1899-1909 роках. За Сталіна, в 1933 році, костел закрили і пограбували, а в його приміщеннях розмістили склад. В 1943 році під час Другої світової війни до нього потрапляли снаряди, будівля горіла і була частково зруйнована. У повоєнні роки у костелі розмістили архів, а з 1980 – концертний зал Будинку органної та камерної музики. Богослужіння у храмі розпочалися у 1992 році.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Рішенням Кабміну України Миколаївський костел у жовтні 2022 року було внесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Як розповів у Telegram-каналі постійний представник Кабміну у Верховній раді Тарас Мельничук, будівлю костелу виключили зі списку пам'яток архітектури Української РСР, які перебувають під охороною держави, але включили до списку об'єктів культурної спадщини національного значення.

Нагадаємо, ми писали, що пожежа у костелі Святого Миколая сталася 3 вересня 2021 року. Між першим та другим поверхом органної зали з'явилося полум'я просто під час репетиції музикантів. У вогні згорів унікальний орган, також пошкодження дістало дах будівлі. Ніхто з людей того вечора не постраждав.

Також нагадаємо, що у січні цього року у храмі робітники очистили стіни від сажі, встановили опалення та освітлення, поставили сучасні вікна та встановили сітку для захисту від падіння декору зі стелі.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах