У SpaceX Маска більше не зможуть фінансувати послуги Starlink в Україні

У SpaceX Маска більше не зможуть фінансувати послуги Starlink в Україні

У SpaceX Маска більше не зможуть фінансувати послуги Starlink в Україні фото:edition.cnn.com

Події
14 жовтня 2022 11:21
Автор: Юлия Булыга

Компанія Ілона Маск SpaceX попередила Пентагон, що більше не може оплачувати послуги Starlink для України. Мільярдер просить Міноборони США взяти на себе фінансування урядового та військового використання супутникової системи інтернету в Україні.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про це повідомляє американський телеканал CNN.

Вперше Starlink передали Україні навесні. Супутникові-інтернет термінали стали життєво важливим джерелом зв'язку для ЗСУ, які дозволяли зберігати комунікацію у будь-який час.

За останніми даними, Україна отримала приблизно 20 тисяч супутників Starlink. Нещодавно Маск повідомив, що "операція коштувала SpaceX 80 мільйонів доларів і до кінця року перевищить 100 мільйонів доларів".

Однак ця благодійність незабаром може закінчитись – SpaceX попередила Пентагон, що може припинити фінансування сервісу в Україні. Американським військовим пропонують сплачувати рахунки зі свого бюджету. Йдеться про витрати у 400 мільйонів доларів у 2023 році.

Ілон Маск, коментуючи ситуацію із супутниковою мережею Starlink в Україні, заявив, що виконує пораду колишнього посла України в Німеччині Андрія Мельника.

У SpaceX Маска більше не зможуть фінансувати послуги Starlink в Україні фото 1У SpaceX Маска більше не зможуть фінансувати послуги Starlink в Україні фото 1

Однак CNN пише, що компанія Маска зверталася до Пентагона з листом ще у вересні, до галасу в соцмережах. Тоді SpaceX стверджувала, що більше не може фінансувати сервіс Starlink.

— Ми не в змозі далі дарувати Україні термінали чи фінансувати існуючі термінали протягом невизначеного періоду часу, — написав Пентагону директор із державних продажів SpaceX у вересневому листі.

Також зовнішній консультант, що працює на SpaceX, в окремому листі Мінобороні США писав про "жахливо складні рішення" і неможливість передати Україні нові термінали або послуги, які просив генерал Валерій Залужний.

Перебої зі зв'язком від Маска

Під час контрнаступу ЗСУ на сході та півдні України в роботі Starlink раптово відбулися масштабні перебої. Українські військові кажуть, що проблеми із зв'язком суттєво вплинули на їхні спроби прориву. ЗСУ не було заздалегідь попереджено про можливі проблеми, а тепер мають робити запити на включення послуг Starlink.

Зазначимо, що все це відбувається на тлі охолодження відносин між Ілоном Маском та Україною. Нещодавно мільярдер запропонував "віддати" Крим РФ, а на решті окупованих територій провести референдум під контролем ООН.

Президент України Володимир Зеленський поцікавився, на чиїй стороні Маск. Бізнесмен відповів, що "як і раніше, дуже підтримує Україну", але побоюється "масової ескалації".

Українці відреагували на несподівану заяву Маска великою кількістю мемів та фотожаб.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах