Міністерство юстиції України отримало повноваження щодо стягнення компенсацій з РФ

Міністерство юстиції України отримало повноваження щодо стягнення компенсацій з РФ

Міністерство юстиції України отримало повноваження щодо стягнення компенсацій з РФ Фото: pixabay.com

Події
19 жовтня 2022 19:48

Завдяки указу Президента України Мін'юст отримав необхідні повноваження у міжнародних спорах щодо стягнення компенсації з країни-агресора.

Володимир Зеленський відновив президентський указ №581, виданий ще 2002 року. Указ стосується захисту прав та інтересів України при врегулюванні суперечок між іноземними державами та Україною. Мета відновлення дії указу – підвищення ефективності захисту інтересів України та отримання Україною компенсацій за розв'язану агресором війну.

За словами заступника міністра юстиції Ірини Мудрої, пише "Інтерфакс-Україна", є низка труднощів щодо стягнення компенсацій з іншої держави. Головна проблема - це так званий суверенний юрисдикційний імунітет, потрібна згода країни-відповідача на юрисдикцію органу, який займатиметься компенсаціями.

Президент України створив спеціальну робочу групу, яка з весни цього року вже займається розробкою та створенням механізму, яким можна буде отримати кошти з РФ. До цієї групи входять як представники вищих органів влади України, так і юристи-міжнародники – українські та зарубіжні.

За словами Ірини Мудрої, ще на початок літа цього року збитки від війни з видатками, які потрібні для відновлення країни, вже становили 750 млрд. доларів. А з кожним днем сума збитків стає більшою і більшою.

Нагадаємо, нещодавно Vgorode писав, що в Мін'юсті пояснили порядок дій у ситуації, коли у людини було пошкоджено або повністю знищено транспортний засіб.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах