АМКУ перевіряє, чи є підстави для подорожчання курячих яєць в Україні

АМКУ перевіряє, чи є підстави для подорожчання курячих яєць в Україні.

АМКУ перевіряє, чи є підстави для подорожчання курячих яєць в Україні. Фото: unsplash.com

Події
21 жовтня 2022 18:07

Антимонопольний комітет України перевіряє причини подорожчання курячих яєць.

Останнім часом усі помітили, що ціни на курячі яйця у магазинах сильно зросли. Держстат офіційно зафіксував зростання ціни у вересні на 54%, порівняно з червнем.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Багато хто намагається пояснити це тим, що на тлі війни дорожчає безліч продуктів, але саме ціни на яйця більш за все обурюють українців. Хоч восени-взимку завжди спостерігалося подорожчання яєць, воно не було таким різким, як зараз.

Ціна вже коливається від 65-70 гривень за дешевші яйця до 80 гривень та гривень за великі добірні. За прогнозами фінансових оглядачів, це не є остаточною вартістю. Вона може піднятися до 96-100 гривень за десяток яєць до кінця року. Пояснюють це сезонністю, подорожчанням виробництва, вартістю логістики та кормів, а також втратою поголів'я через війну.

Даним питанням зацікавилися Антимонопольний комітет. Тож причини подорожчання вже перевіряють.

Співробітники АМКУ заявляють, що об'єктивних підстав для подорожчання яєць немає. Собівартість складається з витрат на корми, оплату праці, ветеринарні препарати, енергоносії та інше.

При цьому про втрату поголів'я курей офіційно заявили представники однієї корпорації - "Авангард", які випускають продукцію під торговою маркою "Квочка". Ця група компаній вважається одним із найбільших виробників курячих яєць в Україні.

Їхні птахоферми розташовані в різних областях України і частина з них постраждала. Були пошкоджені птахоферми біля Волновахи, Бахмута, Херсонської області та біля Макарова Київської області.

Інші виробники на втрату поголів'я не скаржилися.

До того ж у АМКУ заперечують проблему з кормами. За заявою експертів, вони відчутно не дорожчали через заблоковані українські морські порти - вартість коливається в рамках +/-10%. Тож у порівнянні з минулим роком корми навіть подешевшали. У країні з'явився надлишок кормів, тому їхня вартість зараз може бути навіть вигіднішою для виробників.

У комітеті припускають, що підвищення цін на курячі яйця може не мати підстав навіть з урахуванням усіх важких економічних наслідків війни, адже зростання загального індексу споживчих цін та індексу споживчих цін на продукти харчування не корелюється зі стрімким подорожчанням яєць.

Проводиться дослідження причин зростання цін. АМКУ надіслав виробникам вимоги надати інформацію, яка допоможе з'ясувати, чи реальні причини були настільки різко підвищувати вартість курячих яєць.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах