Чому віялові відключення світла в Україні впливають на інтернет

Чому віялові відключення світла в Україні впливають на інтернет?

Чому віялові відключення світла в Україні впливають на інтернет? Фото: cheline.com.ua

Події
02 листопада 2022 19:57

У зв'язку з регулярним відключенням електроенергії в Україні, у деяких користувачів зникає інтернет. Провайдери дротового інтернету часто обладнають свої центральні маршрутизатори акумуляторами. Це частково допомагає розв'язати проблему. Але навіть після включення світла багато людей ще кілька годин не можуть скористатися інтернетом.

Якщо ж резервного живлення у провайдера на даху або горищі багатоповерхового будинку немає, то при відключенні будинку від електроенергії у користувачів не буде можливості отримувати інтернет, навіть якщо Wi-Fi-роутер забезпечений резервним живленням.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Видання "Фокус" розповіло, як забезпечити нормальну роботу інтернет-мережі в умовах відключення світла.

Зазначається, що сигнал від центрального маршрутизатора інтернет-провайдера може подаватися від акумулятора. Його вистачає на 3-6 годин роботи без електрики, після чого їх потрібно зарядити. Вони заряджаються, коли центральне електропостачання знову з'являється. Повністю вони зарядяться протягом 10 годин, але через те, що у багатьох районах світло відключають через кожні 4 години, то акумулятори не встигають зарядитися.

Якщо резервне живлення маршрутизатора все ж таки є, то важливо придбати і резервне живлення для домашнього роутера. Ним може бути джерело безперебійного живлення з акумуляторною батареєю, яке живитиме роутер і даватиме інтернет навіть без електроенергії.

Телеком-експерт Андрій Кириченко пояснив, що не всі безперебійники підходять для живлення домашнього маршрутизатора. Потрібно розглядати специфічне обладнання. У безперебійниках, що використовуються в системах безпеки, можна встановити акумулятор, і тоді роутер зможе працювати 4-6 годин. Наприклад, моделі Full Energy BBG-124/4 (приблизна вартість 1,3 тисячі гривень) вистачить на 6 годин роботи домашнього Wi-Fi-роутера.

Багато громадян не можуть скористатися інтернетом навіть після включення світла. У відповідь на скарги клієнтів, що після включення світла часто не одразу з'являється інтернет, один із провайдерів Києва написав, що у них розрядилися акумулятори, які живлять маршрутизатор. У такому разі людям нічого не залишається, як чекати на відновлення живлення. Точного часу, скільки слід чекати, у провайдера не називають.

Чому віялові відключення світла в Україні впливають на інтернет?Чому віялові відключення світла в Україні впливають на інтернет? Фото: Дмитро Розмаїтий

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що школярі можуть навчатися і без світла та інтернету. Для цього МОН створило список ресурсів, на яких можна безкоштовно завантажити підручники для 5-11 класу та різноманітні навчальні курси.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах