В Україні дозволили накопичувати пенсію з 16 років

В Україні дозволили накопичувати пенсію із 16 років.

В Україні дозволили накопичувати пенсію із 16 років. Фото: unsplash.com

Події
04 листопада 2022 23:16

В Україні дозволили накопичувати пенсію громадянам із 16-річного віку.

Верховна рада проголосувала за ухвалення відповідного законопроекту №7649 "Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванні". Згідно з документом, до списку осіб, які можуть добровільно сплачувати внески на майбутню пенсію, тепер потрапили й особи з 16 років. Укласти договір для сплати таких внесків можна за допомогою порталу або додатку Дія, а також на порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Громадянин самостійно визначає розмір страхових внесків, строк та періодичність їх сплати.

Також законопроект дозволяє сплачувати благодійний внесок на користь іншого пенсіонера, наприклад родича. У такому разі 70% коштів буде направлено обраній людині, а решта 30% - до солідарної пенсійної системи.

Оскільки в Україні спостерігаються швидкі темпи скорочення населення за показниками народжуваності, смертності та міграції населення, проблема із виплатою пенсій може виникнути вже через 15 років. Уряд сподівається вирішити її за допомогою системи добровільного накопичувального пенсійного забезпечення.

Вона працює з 2005 року, проте до програми приєдналося лише 7% працюючих українців.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив Мінсоцполітики прискорити роботу щодо внесення на розгляд Верховної Ради законопроекту про запровадження накопичувального рівня пенсійної системи найближчим часом.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах