Чому деякі будинки Києва неможливо знайти у графіку відключень світла

Чому деякі будинки Києва неможливо знайти у графіку віключень світла.

Чому деякі будинки Києва неможливо знайти у графіку віключень світла. Фото: Vgorode

Події
06 листопада 2022 20:43

У Києві мешканці деяких будинків не можуть знайти свою адресу у графіках відключення світла, але електроенергію їм вимикають. Частіше за все на це скаржаться мешканці новобудов. У таких будинках світло відключають хаотично і надовго, люди навіть не можуть підготуватися до цих обмежень, бо не знають точного часу вимкнення. Експерт розповів, чому таке трапляється.

Виявляється, що річ у тому, що документально на місці цих новобудов ще немає житлового будинку.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як повідомив директор компанії YASNO Сергій Коваленко, деякі адреси новобудов досі вважаються будівельними майданчиками. А для будмайданчиків графік відключень електроенергії є більш жорстким, тому що вони є промисловими об'єктами.

Чому так сталося?

За словами Сергія Коваленка, девелопери, які займалися зведенням будинку, під'єднали його до електромережі як будмайданчик, а не житловий будинок. Після завершення будівництва, його мають підключити до постійної системи живлення, а власники квартир у будинку повинні укласти договори з оператором системи розподілу електроенергії, а після цього - з YASNO. Проте деякі компанії не підключають будинок до електромережі за нормальною схемою. Тоді його мешканці, окрім всіх незручностей, ще й отримують електроенергію за вищим тарифом. У YASNO відсутні дані про таку новобудову, тому вони не можуть внести його у графік відключень.

Як вирішити ситуацію?

Влада вже ухвалила закон, згідно з яким забудовники після заселення будинку мають самі звертатися у ДТЕК та в YASNO, щоб зареєструвати його за правилами. Тоді мешканці платитимуть за світло за нормальним тарифом, а компаній зможуть отримати інформацію про необхідні обсяги електроенергії для будинку і додати його у графіки відключення електроенергії. Саме так можна розв'язати проблему, щоб відключення світла в новобудовах відбувалося як у більшості будинків Києва.

Нагадаємо, раніше Vgorode розповідав, чому у деяких будинках ніколи не відключають електроенергію, навіть під час віялових відключень. Це спричинено особливостями забудови у Києві. У інших містах України також спостерігається така ситуація. Усе через те, що частина житлових будинків пов'язана електричними дротами з об'єктами критичної інфраструктури, які відключати від електроживлення не можна.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах