З 1 грудня в Україні діятимуть нові правила призначення субсидії: подробиці

З 1 грудня в Україні діятимуть нові правила призначення субсидії: подробиці.

З 1 грудня в Україні діятимуть нові правила призначення субсидії: подробиці. Фото: unsplash.com

Події
11 листопада 2022 14:30

В Україні дещо змінилися правила нарахування субсидій. Відтепер соцвиплати проводитимуть в органах Пенсійного фонду України, а отримати їх можна буде не тільки за місцем проживання, але і якщо людина була вимушена переїхати. Про ці та інші зміни, пов'язані з воєнним станом - читайте далі.

Зазначимо, що Міністерство соціальної політики вже перерахувало Пенсійному фонду України понад 630 мільйонів гривень, якими будуть виплачуватися пільги та субсидії.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як повідомляє Мінсоцполітики, нові правила щодо нарахування субсидій з'являться у грудні.

Перше та основне нововведення: субсидії платитиме Пенсійний фонд. Там вже приймають заявки на встановлення соцвиплат, але працювати вони почнуть з 1 грудня. Громадяни, яким вже призначено субсидії, будуть отримувати їх як раніше: на банківський рахунок чи на пошту. Таким людям не потрібно знову звертатися до органів соціального захисту населення чи у Пенсійний фонд України.

Громадяни, які мають право на субсидії, але ще не звернулися за допомогою, можуть зробити це зараз, подавши заяву та декларацію за встановленими формами (зокрема за цією формою). Зробити це можна декількома способами:

  • відправити заяву поштою до органу соціального захисту населення за місцем проживання. Зробити це потрібно до 30 листопада;
  • особисто відвідати уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної чи міської ради, або прийти до посадових осіб центру надання адміністративних послуг;
  • подати заяву в електронній формі через Портал "Дія";
  • відправити заяву поштою або особисто звернутися до сервісного центру Пенсійного фонду України або в електронній формі через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України та мобільний додаток Пенсійного фонду України. Це можна буде зробити з 1 грудня.

Важливо, що якщо людина звертається за призначенням житлової субсидії протягом двох місяців з початку опалювального сезону, то за документами вона отримуватиме виплати з початку такого сезону.

Звертатися до органів Пенсійного фонду з 1 грудня можна у будь-якому населеному пункті, незалежно від місця проживання чи прописки. Наприклад, громадяни, які проживають в Донецькій чи Київській області, зможуть звернутися за її призначенням у Дніпрі чи Львові.

З 1 грудня в Україні діятимуть нові правила призначення субсидії: подробиці.З 1 грудня в Україні діятимуть нові правила призначення субсидії: подробиці. Фото: slovoidilo.ua

Субсидії для ВПО та людей, які прихистили ВПО

Людям, які отримують виплати як внутрішньо переміщені особи, а також тим, хто отримує допомога за розміщення ВПО за програмою "Прихисток", додатковий дохід не буде зараховано до середньомісячного сукупного доходу при призначенні житлової субсидії.

Субсидії для тих, хто втратив житло

Громадяни, житло яких постраждало від обстрілів, також можуть отримувати субсидію.

Варто зауважити, що середній розмір субсидій в 2023 році буде 1 700−1 800 гривень. Міністерство соціальної політики робить усе, щоб громадяни могли легко звернутися за житловою субсидією та вчасно отримати виплату.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що в Україні скасували податок на генератори, трансформатори та обігрівачі, які люди завозять з-за кордону, щоб підготуватись до складної зими. Влада сподівається, що завдяки цьому вдасться задовольнити потреби громадян у цьому товарі під час віялових відключень світла та зменшити вартість генераторів в Україні. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах