На Балі проходить саміт G20: Зеленський запропонував "формулу миру"

На Балі проходить саміт G20: Зеленський запропонував формулу миру.

На Балі проходить саміт G20: Зеленський запропонував формулу миру. Фото: ukrinform.ua

Події
15 листопада 2022 14:24

У вівторок, 15 листопада, в Індонезії проходить саміт лідерів країн "Групи двадцяти", на який запросили й Україну. Це дуже важлива подія, на якій обговорюються питання міжнародного співробітництва у сферах фінансів та економіки. Цього року однією з тем зустрічі є російська збройна агресія на території України. Володимир Зеленський також взяв участь у саміті та представив пропозиції України для якнайшвидшого та справедливого закінчення війни.

На саміті був присутній і представник РФ - міністр закордонних справ Сергій Лавров. Він провів декілька переговорів, зустрівся з пресою та готується покинути зустріч. В офіційній трапезі та робочій сесії в другій половині дня він участь не братиме. Про це повідомили деякі ЗМІ.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Президент України Володимир Зеленський хоч і не приїхав на Балі, але виступив на саміті G20. Під час свого виступу він розповів, що, на його думку, потрібно зробити, щоб війна в Україні завершилася.

Про це повідомляють в Офісі Президента.

- Не варто пропонувати Україні компроміси із совістю, суверенітетом, територією та незалежністю. Ми поважаємо правила, і ми люди слова, - заявив президент України.

Україна завжди виступала за мир, тому потребує від Росії усіх можливих дій, щоб кровопролитна війна якнайшвидше закінчилась. Жодні переговори не гарантують безпеку Україні, адже РФ неодноразово порушувала всі договори.

Завершення війни має бути не на словах, а на діях:

- Ми не дамо Росії перечекати, наростити сили, а потім розпочати нову серію терору й глобальної дестабілізації. Саме зараз треба і можна зупинити руйнівну російську війну, - сказав Зеленський під час саміту.

Президент України заявив, що війна має закінчитися справедливо. І Україна має свої пропозиції щодо цього.

Перше пропозиція гарантує радіаційну та ядерну безпеку. Росія не повинна шантажувати весь світ ядерною катастрофою та має звільнити Запорізьку атомну електростанцію, щоб не перетворити її на радіаційну бомбу. У разі вибуху радіаційна хмара, можливо, піде на територію ЄС, в Туреччину чи на Близький Схід. За словами Зеленського, МАГАТЕ вже надала відповідні рекомендації, підтверджуючи всі ризики. За висновком, станція має бути негайно передана під контроль МАГАТЕ та українського персоналу. Має бути негайно відновлене нормальне підключення станції до енергомережі, щоб ніщо не загрожувало стабільності реакторів.

- Те саме стосується божевільних погроз ядерною зброєю, до яких вдаються російські посадовці. Немає й не може бути жодних виправдань ядерному шантажу. І я дякую вам, шановні G19, за те, що ви це чітко підтверджуєте. Але, будь ласка, застосуйте всю вашу міць, щоб змусити Росію відмовитися від будь-яких погроз ядерною зброєю, - сказав Володимир Зеленський.

Наступна пропозиція України стосується продовольчої безпеки. Українська експортна зернова ініціатива заслуговує на безстрокове подовження, незалежно від того, коли закінчиться війна. Адже Україна годує багато держав, а право на їжу – це фундаментальне право кожної людини у світі. Володимир Зеленський пропонує розширити експортну зернову ініціативу на порти Миколаєва та Ольвія у Миколаївській області.

Також президент України закликав лідерів G19 долучитися до ініціативи Grain From Ukraine, яка допоможе перевозити українське зерно до бідних країн. Кожна країна може долучитися з конкретним внеском і стати співтворцем перемоги над голодом і продовольчою кризою.

Третя пропозиція передбачає енергетичну безпеку. Володимир Зеленський заявив, що російський терор спрямований на те, щоб зробити зброю з холодної погоди. Ворог хоче знищити критичну інфраструктуру України та залишити людей без тепла та світла взимку. Росія вже зруйнувала близько 40% української енергоінфраструктури, а це означає, що вона зацікавлена в енергокризі всього світу.

Україна запропонувала направити місію експертів ООН на об’єкти критичної енергетичної інфраструктури для оцінки руйнувань і потреб у відновленні. Володимир Зеленський попросив прискорити відряджання цієї місії, адже це буде конкретний внесок міжнародної спільноти у стабілізацію енергоситуації в Україні та Європі.

Якщо ж Росія не припинить намагатися позбавити Україну, Європу та всіх споживачів енергії у світі стабільності цін, то потрібно примусово обмежити експортні ціни для Росії.

- Це чесно. Якщо забираєш ти, світ має право забрати в тебе, - прокоментував Зеленський.

Четверта пропозиція передбачає звільнення всіх полонених і депортованих. Президент нагадав, що в російському полоні перебуває тисячі цивільних та військових українців. Там над ними знущаються та піддають жорстоким тортурам. Майже 11 тисяч дітей силою були депортовані в Росію. 

- Додайте до цього ще сотні тисяч депортованих дорослих, і ви побачите, яку гуманітарну катастрофу спричинила російська війна. Додайте ще політв’язнів – українських громадян, яких утримують у Росії та на тимчасово окупованій території, зокрема в Криму. Маємо звільнити всіх цих людей! - заявив Володимир Зеленський.

П’ятий виклик - це виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку. Зокрема, варто закликати Росію дотриматися Другої статті Статуту ООН. У РФ повинні підтвердити територіальну цілісність України в межах відповідних резолюцій Генеральної Асамблеї ООН і відповідного масиву договірно-правових документів.

Шосте - Росія повинна вивести свої війська і припинити бойові дії. Україна має відновити контроль над усіма ділянками державного кордону з Росією.

Сьомою пропозицією Україна вимагає справедливості.

- Коли ми звільняємо нашу землю, всюди бачимо одне: Росія залишає по собі катівні та масові поховання вбитих людей... Станом на сьогодні ми маємо повну інформацію щодо 430 дітей, убитих російськими ударами. Тільки дітей! І тільки тих, про кого ми точно все знаємо. А скільки масових поховань на тій території, яка ще досі залишається під контролем Росії? Що ми побачимо в Маріуполі? - сказав Володимир Зеленський.

Тож світ має визнати спеціальний трибунал щодо злочину агресії Росії проти України. РФ повинна відшкодувати всі збитки, що завдані цією війною. Нагадаємо, в ООН вже проголосували за стягнення репарацій з Росії через війну. Володимир Зеленський просить застосувати це.

Восьма пропозиція - потреба негайного захистити природу і перешкоджати екоциду. В Україні мільйони гектарів лісу спалені обстрілами та забруднені вибухонебезпечними предметами. Також унаслідок російської агресії загинули 6 мільйонів свійських тварин і знищено щонайменше 50 тисяч дельфінів у Чорному морі.

- Минулого тижня на кліматичному саміті у Єгипті я запропонував створити платформу для оцінки збитків довкіллю від війни. Маємо це реалізувати. - сказав президент.

Дев'ята вимога - недопущення ескалації. Україна не є членом будь-якого з альянсів. І навіть коли війна закінчиться, немає жодних гарантій безпеки для нашої країни. Зеленський розповів, що Україна підготувала проєкт договору Kyiv Security Compact і вже запропонувала його партнерам. Світ має зафіксувати ключові елементи повоєнної безпекової архітектури в євроатлантичному просторі, включно з гарантіями для України.

І останній, десятий пункт, полягає у фіксації закінчення війни. Ця пропозиція має на меті підписання сторонами документа про фіксацію закінчення війни. Це можливо, коли всі антивоєнні кроки буде виконано.

Про що ще говорили на саміті G20?

Канцлер Німеччини Олаф Шольц розповів, що представник Росії Лавров говорив із ним. За словами Шольца, на саміті G20 спостерігається консенсус з приводу засудження російської агресії. Згода з приводу неприйнятності ядерних погроз може бути досягнута найближчим часом.

На сьогоднішньому саміті Китай виступив проти виключення Росії з G20. Разом з тим, президент Китаю Сі Цзіньпін та президент Франції Макрон виступили за припинення вогню в Україні та поновлення переговорів.

Президент Індонезії Джоко Відодо закликав зупинити війну, що призводить до глобального зростання цін на продовольство та енергію.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах