Відома компанія судилася з киянином через використання торгового знаку

Відома компанія судилася з киянином через використання торгового знаку.

Відома компанія судилася з киянином через використання торгового знаку. Фото: detector.media

Події
18 листопада 2022 15:22

Американська компанія McDonald’s виграла суд у киянина, який використав їхній торгівельний знак для своєї компанії з компонування квітів та ланшафтного дизайну. McDonald’s володіє правами на знак "Мс" із 1940 року, тому подала позов через посягання на авторські права.

Справу проти жителя Києва Євгена Леськіва і державного підприємства "Український інститут інтелектуальної власності" розглядав Печерський районний суд столиці. Визнано, що свідоцтво України на такий знак для товарів і послуг є недійсним.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про цей йдеться у рішенні суду від 6 жовтня.

Євген Леськів має копанію, яка займається квітковим бізнесом. Для своєї айдентики він викоритсовував торгівельний знак McFlower, який дещо нагадує знак компанії McDonald’s. У 2020 році киянин отримав від Укрпатенту схвалення на використання цього знаку і зареєстрував його за собою.

Відома компанія судилася з киянином через використання торгового знаку.Відома компанія судилася з киянином через використання торгового знаку. Фото: скріншот із сайту Укрпатенту

Однак відома компанія, що має мережу фаст-фудів, вирішила через це судитися з громадянином України. На їхню думку, люди можуть пов'язати McFlower із McDonald’s, бо вони мають спільним словесним елементом "Mc". У суді американська компанія додала, що вона почала використовувати цей торгівельний знак набагато раніше, він був зареєстрований у 1995 році.

Євген Леськів пояснив, що не має наміру використовувати торговельну марку McFlower у спорідненій з позивачем сфері. Він використовується для магазину, в якому продають квіти, тож це ніяким чином не може вводити покупців в оману.

У своєму рішенні суд все ж таки став на бік McDonald’s. Адже елемент "Мс" безперервно використовується понад 80 років із моменту створення компанії McDonald’s у 1940 році по всьому світу.

Судова експертиза об’єктів інтелектуальної власності також встановила, що торговельна марка McFlower "є схожою настільки, що її можна сплутати  з належною "МакДональдз Інтернешенл Проперті Компані, Лтд". Також, за їхнім висновком, спірна торгова марка може ввести в оману людей щодо послуг, які надає компанія McDonald’s.

У результаті, із киянина було стягнено 26,9 тисяч гривень на користь американської "МакДональдз Інтернешнл Проперті Компані, Лтд".

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що під Києвом нещодавно відкрився новий McDonald’s. Він розташований на трасі та розрахований на водіїв, які хочуть попоїсти в дорозі. Заклад почав будуватися ще у 2021 році. До лютого цього року було завершено основні роботи, проте повномасштабна війна в Україні дещо відтермінувала відкриття. Тепер цей заклад McDonald’s працює в звичайному режимі.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах