Мешканцям зруйнованого будинку на Жилянській пропонують переїхати на Лівий берег

Мешканцям зруйнованого будинку на Жилянській пропонують переїхати на Лівий берег.

Мешканцям зруйнованого будинку на Жилянській пропонують переїхати на Лівий берег. Фото: Юлія Мельник

Події
03 грудня 2022 16:28

Власникам квартир у зруйнованому будинку, який знаходиться у Шевченківському районі Києва, запропонували переїхати до іншої новобудови, але на Лівому березі біля Червоного Хутора. Мешканці відмовляються переїздити на околиці та просять зайнятися ремонтом хоча б вцілілої частини будинку, який пережив дві війни.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що 17 жовтня під час атаки з боку РФ іранський дрон влучив у історичну чотириповерхівку на вулиці Жилянській, 116а, де жили люди. У результаті цього загинуло четверо мешканців Києва, серед яких - вагітна жінка. Багатьох мешканців будинку рятувальники витягли з-під завалів. Так як будинок зведено ще у позаминулому сторіччі, то його кияни просять владу зайнятися його відновленням.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Але мер столиці Віталій Кличко відповів, що відновлювати будинок не будуть. Через надто масштабні пошкодження він не підлягає ремонту. Окрім того, цей будинок не стояв на обліку як пам'ятник чи об'єкт культурної спадщини, тому підстав для його швидкого відновлення немає.

Столична влада готова надати інше житло для 16 родин, які проживали у будинку на Жилянській. Але запропоновані варіанти не сподобалися мешканцям будинку. Вони вимагають відновити принаймні вцілілу частину дому. Люди готові самостійно сплатити певну суму за ремонт, але відмовляються переїжджати на Червоний Хутір.

Журналісти "Главкому" поспілкувалися із мешканцями зруйнованого будинку. За їхніми словами, відбудова чотирьохповерхівки коштуватиме мільйони. Але вони мають підозри, що влада Києва має гроші на відбудову, а от не хоче цим займатися з інших причин. Вони говорять - земля під старою багатоповерхівкою у центрі Києва - дорожча.

Відстоюють свій дім не вперше

Біля маленького будинку знаходиться багатоповерховий ЖК "Елегант" відомого київського забудовника Анатолія Войцеховського. Мешканці історичної чотириповерхівки не віддали свій дім під забудову. Вони відмовлялися від пропозицій продати свої квартири, скаржилися владі на шум та будматеріали посеред вулиці і запевняли, що їх просто намагаються вижити.

Нове житло на околиці замість старого в центрі

Мешканка зруйнованого будинку і голова ОСББ Тетяна Махрінська розповіла, що після атаки дронами мешканцям не пропонували нове житло. Лише з новин вони дізнавалися, що їх хочуть заселити у готелі чи гуртожитки. Проте мешканці не здаються і будуть надалі спілкуватися з владою.

- Ми будемо вимагати відновлення, адже з усього будинку пошкоджено лише чотири квартири, інша половина дому ціла. Наприклад, у моїй квартирі (вона у правій, вцілілій частині), тріщин на стінах немає. Тому на сьогодні існують два варіанти: або повністю руйнувати будинок і зводити новий, або відбудовувати його пошкоджену половину, - говорить киянка.

25 листопада столична влада провела нараду, на якій вирішили, що архітектори шукатимуть ідеї для відбудови будинку. Наразі повернутися додому жителі іцілілих квартир не можуть, бо зруйновано сходи.

Мешканцям зруйнованого будинку на Жилянській пропонують переїхати на Лівий берег.Мешканцям зруйнованого будинку на Жилянській пропонують переїхати на Лівий берег. Фото: glavcom.ua

Коли з'явилася інформація, що будинок не підлягає відновленню, деякі мешканці були готові переїхати в інше житло. Влада пропонувала два варіанти: поселити людей у новобудові на вулиці Польській у Дарницькому районі або надати грошову компенсацію.

Дві родини поїхали подивитися квартири. Вони побачили, що помешкання розташовані на 23 поверсі, що є не дуже хорошим варіантом під час відключень світла. Киян обурює, що їм пропонують зовсім не те, що вони мали.

- Фактично та новобудова за Червоним Хутором – одна з останніх у межах Києва, далі вже танковий завод. Біля нього нам теж менш за все хочеться зараз жити, – сказала Тетяна Махрінська.

Але ж інші будинки  у Києві з аналогічними руйнуваннями вже почали відбудовувати, зокрема на Виноградарі та Академмістечку. Тож може справа не в масштабах пошкоджень?

- Коли архітектори приїхали – сказали, що будинок, можливо, не настільки аварійний, щоби його зносити. Тобто можна буде лише добудувати іншу половину. Поки що немає результатів експертизи, але сподіваємось, що, незалежно від висновку, ми зможемо повністю відбудувати будинок за рік чи два, – каже мешканка будинку.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах