В Україні будуть робити екстрені операції навіть під час блекауту

В Україні будуть робити екстрені операції навіть під час блекауту.

В Україні будуть робити екстрені операції навіть під час блекауту. Фото: glavcom.ua

Події
09 грудня 2022 10:45

Для Міністерства охорони здоров'я надання допомоги громадянам, які її потребують, є пріоритетним завданням. Тож навіть за умови повного блекауту, відсутності тепла та водопостачання в лікарнях будуть проводити екстрені операції. Лікарі вже мають певні навички роботи в таких умовах.

Наприклад у Києві з початку повномасштабної війни медики не пропустили жодного виклику і попри все рятували життя людей. Проте в умовах відсутності світла та інших комунікацій проводитимуть лише оперативні втручання, якщо їхня відсутність загрожує життю пацієнта. До таких випадків відносяться інсульт, інфаркт, політравми, апендицит та інші невідкладні стани.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як повідомили у пресслужбі МОЗ, усі українські медзаклади забезпечені генераторами, а також згодом отримають необхідні запаси палива та води.

За словами заступника міністра охорони здоров'я Олексія Яременка, лікарням повинні дати запаси палива щонайменше на 5 днів роботи.

Також медзакладам дадуть потрібну кількість води, а лікарні із твердопаливними котлами будуть забезпечені дровами.

- Тобто відпрацьовуються всі можливі кроки, аби лікарні могли автономно працювати та рятувати життя пацієнтів навіть у найбільш критичних умовах, - розповів Олексій Яременко.

А от планові операції зараз рекомендовано відкласти. Таким чином можна зменшити навантаження на медичну систему та переорієнтувати її на роботу в умовах можливого блекауту. Якщо оперативне втручання не критичне і є час почекати, то бажано обговорити з лікарем його проведення, коли енергетичну систему буде стабілізовано.

 

Раніше відтермінування планових операцій в Україні застосовувалися під час пандемії коронавірусу, коли першочергова допомога надавалася хворим на цю хворобу. Тож досвід відтермінування операцій показує, що так робити можна.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що у столичному Інституті серця під час повного блекауту 23 листопада лікарі провели важке оперативне втручання під світлом ліхтариків. Електроенергія в закладі зникла просто під час операції на серці дитині. Тоді вперше було вирішено відкласти планові операції і проводити лише необхідні для збереження життя втручання.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах