В "Укренерго" розповіли, чи постачає Україна електроенергію в Європу

В "Укренерго" розповіли, чи постачає Україна електроенергію в Європу.

В "Укренерго" розповіли, чи постачає Україна електроенергію в Європу. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
10 грудня 2022 14:58

Після того, як Молдову почали відключати від електроенергії після ракетних ударів по Україні, в мережі поширилися заяви, що українська електрика йде ще і в країни Європейського Союзу. "Зрада", на думку, користувачів, полягала в тому, що Україна має дефіцит енергопотужності, що не дозволяє споживачам стабільно отримувати світло, але її експорт в Європу відбувається попри все. Насправді, в "Укренерго" пояснили, що вимкнення світла в Молдові не пов'язане із продажем української електроенергії.

Уся інформація щодо цього є або фейком, або маніпуляцією. Також можливо, що люди просто не розуміють фізичну природу руху електроенергії.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Усі фейки намагався розвінчити управляючий директор НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Під час свого брифінгу він зазначив, що з 11 жовтня (після масованого обстрілу з боку Росії) Україна припинила продаж електроенергії в Європу. За його словами, українська енергосистема є частиною енергомережі Європи. Українська, молдовська, румунська, угорська, словацька і польська мережі з'єднані між собою, тому між ними існують технічні перетоки. На це ніяк не можна повпливати, адже так працює фізика. Ці технічні перетоки - незначні. Вони відновлюються: скільки перетоку йде за кордон, стільки ж і повертається в Україну.

Кудрицький пояснив це явище на прикладі сусідньої Румунії. На півдні цієї країни є велика відновлювальна генерація. У той же час, зв’язки між півднем і північчю там слабкі. Тож електроенергія повинна "мандрувати" з півдня кільцевим шляхом через Молдову, Україну, Угорщину до півночі Румунії.

Україна не віддає через перетоки ні кіловата електроенергії. В українській енергосистемі енергії менше не стає, але можливість технічних перетоків робить енергосистему стійкішою. Тож вся електроенергія, що вироблена в Україні, залишається в тут і споживається українськими споживачами.

До слова, на платформі ENTSO-E видно технічні перетоки з України до країн ЄС. Багато хто плутає їх із комерційним експортом. На цьому ж сайті є вкладка "Scheduled Commercial Exchanges" (Комерційний експорт - Ред.), де показано, що з України ніяка електрика комерційним шляхом не експортується.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що українці можуть самостійно економити електроенергію в домашніх умовах. Це допоможе зберегти стабільну роботу енергомережі і позбавитися від обмежень. У побуті електроенергію можна заощаджувати, дотримуючись однієї з трьох стратегій.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах