В Україні розробили план уникнення блекауту: що відомо

В Україні розробили план уникнення блекауту

В Україні розробили план уникнення блекауту фото: Maxym Marusenko

Події
12 грудня 2022 09:10
Автор: Юлия Булыга

Офіс Президента, Уряд і "Укренерго" розробили план, який допоможе уникнути блекауту. Проте поки спеціалістам важко відповісти на питання щодо можливих енергообмежень в Україні, бо не зрозуміло, які цілі наступного разу буде атакувати армія РФ.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Vgorode писав, що прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що після восьми хвиль ракетних атак в України пошкоджені всі теплові та гідроелектростанції. За його прогнозом, цю зиму українці будуть проходити з суттєвими обмеженнями споживання електроенергії.

Останній раз російська армія атакувала Україну 5 грудня, випустивши понад 70 ракет. Було пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури у Київській, Вінницькій та Одеській областях.

Після атаки енергетики відновили аварійні відключення електрики.

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в ефірі телемарафону повідомив, що в Україні розробили план, який допоможе уникнути блекауту. Він не розкрив деталі, але уточнив, що над підвищенням рівня безпеки енергосистеми працювали представники Офісу Президента, Уряду і "Укренерго".

Наразі спеціалісти не можуть дати прогноз щодо майбутніх енергообмежень в Україні, бо не зрозуміло, які об’єкти окупанти РФ беруть своєю ціллю наступного разу. Наразі енергомережа в Україні пошкоджена по-різному. Наприклад, дефіцит електроенергії дуже суттєвий у Києві, Харкові, Одесі та Херсонської області.

Що стосується відновлення інфраструктури, то українські виробники намагаються якомога швидше поставити обладнання. Однак труднощі у тому, що левову долю деталей везуть з-за кордону. За словами Харченко, раніше ніж у березні вони до України не прийдуть. На жаль, без цього обладнання повністю відновити роботу електромереж неможливо.

Кредит на відновлення

В "Укренерго" повідомили, що незабаром НЕК придбає частину критично необхідного обладнання для відновлення мережевої інфраструктури, пошкодженої під час ракетних обістрілів.

Це стало можливим завдяки рішенню Уряду про надання держгарантії за кредитом ЄБРР на суму 300 мільйонів євро, який доповнять грантом уряду Нідерландів.

Також у Кабміні схвалили надання держгарантії за позикою KfW у сумі 32,5 мільйонів євро для фінансування реконструкції 8 підстанцій у південно-західних областях.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах