У Києві викрили псевдореабілітаційні центри, де утримували майже 50 чоловік

У Києві викрили псевдореабілітаційні центри

У Києві викрили псевдореабілітаційні центри фото: https://t.me/kyiv_pro_office

Події
04 сiчня 2023 10:19
Автор: Юлия Булыга

У столиці та Київській області викрито мережу псевдореабілітаційних центрів, де під приводом лікування від алкогольної та наркотичної залежності незаконно утримували майже півсотні громадян.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

Наразі відомо, що псевдореабілітаційні центри організували четверо громадян України. Вони облаштували у  Києві та області приміщення, де нібито надавали допомогу нарко- та алкозалежним людям.

"Пацієнтів" бізнесмени знаходили завдяки розміщеним в інтернеті оголошенням. Вартість "курсу лікування" становила від 10 до 15 тисяч гривень в місяць.  

Родичі "пацієнтів" довіряли організаторам центрів та погоджувались на їхні умови. Після оплати певної суми підозрювані приїжджали і за допомогою фізичного та психологічного примусу незаконно забирали "пацієнтів" з їх помешкань.  

У прокуратурі нагадують, що згідно законодавства України позбавити волі особу, яка не визнана судом недієздатною чи обмежено дієздатною, можна виключно за її добровільною згодою або на підставі рішення суду. Попри це, людей утримували протягом тривалого часу без їхньої згоди, без жодних правових підстав та без належної допомоги. 

У Києві викрили псевдореабілітаційні центри, де утримували майже 50 чоловік фото 1У Києві викрили псевдореабілітаційні центри, де утримували майже 50 чоловік фото 1

Під час перебування у центрі нарко- та алкозалежним громадян залишали без мобільних телефонів та всіх особистих речей. Зловмисники обмежували будь-які їхні контакти з рідними та забороняли покидати приміщення, які були облаштовані решітками. Також у цих кімнатах з вікон зняли віконні ручки, щоб унеможливити будь-які спроби втечі. 

Після проведення слідчих дій у так званих "реабілітаційних центрах" 25 осіб звернулися з заявами про їх незаконне позбавлення волі та утримання проти їх волі протягом тривалого часу. Загалом у закладах перебувало близько 50 осіб.

Наразі 4 організаторів затримані. Їм повідомлено про підозру та вирішується питання про обрання запобіжних заходів.

Підозрюваним загрожує до 5 років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах