Карта бойових дій в Україні 5 січня

Карта бойових дій в Україні 5 січня.

Карта бойових дій в Україні 5 січня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
05 сiчня 2023 07:59

В Україні 5 січня розпочалася 316-а доба повномасштабної війни. В російському та українському просторі не припиняють обговорювати удар по зосередженню боєприпасів і особистісного складу у тимчасово окупованій Макіївці, що на Донеччині. Після удару, ймовірно, із HIMARS там загинуло більше 200 російських військових. У РФ звинувачують у цьому вище командування і критикують російський військовий апарат. А щоденні заяви Кремля говорять про незначні успіхи на фронті, щоб відвернути увагу від значних невдач.

Створення нових російських підрозділів не призведе до значного посилення бойової потужності ворожої армії. Мобілізовані військовослужбовці отримують мінімальну підготовку та мають погіршений моральний дух.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 5 січня.

Росіяни мають дефіцит ракет для запуску по території України та вони все більше покладаються на іранські безпілотники. Вони значно виснажили свій поточний запас цих систем, але продовжують співпрацю з Іраном для їхнього отримання.

Карта бойових дій в Україні 5 січня.Карта бойових дій в Україні 5 січня. Фото: www.understandingwar.org

4 січня російські війська намагалися відновити втрачені позиції біля Сватового. Біля цього населеного пункту та в напрямку Лисичанська зараз тривають запеклі бої. ЗСУ відбили російський штурм біля Стельмахівки, Куземівки та Білогорівки. Також російські окупанти намагалися атакувати Площанку і населені пункти в напрямку Макіївки .

У росіян у Луганській області залишився лише один шлях для доставки боєприпасів до Сватового - з тимчасово окупованого Луганська, адже українські війська не дали окупантам створити склади ближче.

Карта бойових дій в Україні 5 січня.Карта бойових дій в Україні 5 січня. Фото: www.understandingwar.org

Тривають наземні атаки російських військ навколо Бахмута. Українські сили зупинили окупантів біля Бахмута, а також неподалік Красної Гори,Соледару та Майорська. Росіяни, ймовірно, намагаються захопити Соледар, щоб мати доступ до однієї з основних логістичних ліній постачання українських сил у Бахмуті. Але вони не вклалися у термін взяття Соледару та оточення Бахмута, хоча планували захопити ці території до 26 грудня.

За минулу добу українські та російські війська зіткнулися 22 рази. Було завдано понад 238 артилерійських ударів, атак із РСЗВ і танків. На цьому напрямку окупанти змінили тактику і тепер кидають у бій піхоту без підготовчого артилерійського вогню, тож українські сили розстрілюють групи російської піхоти з 15 осіб з відстані 20 метрів.

4 січня російські війська продовжили наземні обстріли західних околиць Донецька. Було відбито наземні атаки росіян поблизу Красногорівки та Мар’їнки, а також біля Новомихайлівки та Побєди.

Карта бойових дій в Україні 5 січня.Карта бойових дій в Україні 5 січня. Фото: www.understandingwar.org

У Херсонській області російські війська проводять оборонні операції. Українські сили віддають перевагу звільненню східного берега річки Дніпро в Херсонській області, перш ніж розглядати можливість взяття під контроль прилеглих островів, на яких вже "заселилися" російські солдати. Російські війська продовжували обстріли Нової Каховки, щоб змусити жителів покинути район.

Минулої доби ЗСУ продовжували завдавати ударів по районах зосередження російських військ у Запорізькій області. Зокрема, було завдано ударів по особовому складу в Токмаку, Мелітополі, Бердянську, Пологах і Василівці. У результаті поранено понад 260 військовослужбовців та знищення до 10 одиниць військової техніки.

У Криму активізувалася російська ППО, зокрема біля Севастополя та авіабази Бельбек. Також на північ півосторова Росія перекидає свої військові підрозділи. Це роблять для збереження так званого сухопутного коридору до Криму, та підсилення укріпленнь в цьому районі та в Херсонській області.

Карта бойових дій в Україні 5 січня.Карта бойових дій в Україні 5 січня. Фото: www.understandingwar.org

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах