Поліція встановила, хто в березні стріляв по цивільним авто на Житомирській трасі

Поліція встановила, хто в березні стріляв по цивільним авто на Житомирській трасі.

Поліція встановила, хто в березні стріляв по цивільним авто на Житомирській трасі. Фото: Національна поліція України

Події
06 сiчня 2023 09:58

Після деокупації Київської області поліцейським вдалося ідентифікувати особи багатьох російських військових, які вбивали громадянських українців. Так нещодавно Нацполіція розслідувала справу про розстріл десяти цивільних автомобілів на Житомирській трасі в Київській області. Стало відомо, хто за це відповідав.

Поліцейські розповіли про деталі злочину та про те, що загрожує причетним до цього росіянам.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Усі події відбулися у березні 2022 року. Тоді до Києва Житомирською трасою з Білорусі рухалася п'ята окрема танкова бригада РФ. 3 березня вони розділилися на дві тактичні групи, одна зайняла позицію у селі Березівка, а друга – на заправці біля села Міла.

Як розповів начальник слідчого управління ГУНП в АР Крим та Севастополі Олександр Климовський, до розстрілу колони цивільних автомобілів причетна саме друга група.

Як встановило слідство, російські окупанти розмістили свої танки з усіх боків заправки та перекрили рух транспорту в обох напрямках. Вони реагували на автомобілі, що проїжджали, і стріляли в деякі з них. 4 березня вони розстріляли п'ять автомобілів. Внаслідок цього семеро людей загинули, а четверо отримали вогнепальні поранення.

В одному з цих авто їхала подружня пара. Вони першими потрапили під обстріл та дивом вижили. У другому автомобілі їхала родина з маленькою дитиною. Вони не зупинилися перед окупантами і поїхали далі, тож загарбники почали полювати на них і вести по автомобілю щільний вогонь. Дворічна дівчинка та її батько зазнали вогнепальних поранень, а мати, на жаль, загинула. Тяжко пораненому батькові довелося йти пішки з дитиною на руках досить велику відстань. Пізніше інший чоловік підвіз їх до найближчого українського блокпосту. Там постраждалим було надано медичну допомогу.

А 7 березня російські окупанти обстріляли колону із ще 14-15 транспортних засобів.

Поліцейські встановили, що загалом із 4 по 25 березня російські військові розстріляли на Житомирській трасі 10 транспортних засобів. Внаслідок цього загинуло 13 людей, а 6 - отримали поранення.

Ці ж російські військові підозрюються не лише у розстрілі автомобілів, а й у вбивствах людей у прилеглих до траси населених пунктах.

Правоохоронці та прокурори встановили більшу частину особового складу 5-ї окремої танкової бригади 36 загальновійськової армії східного військового округу Збройних сил РФ. Відомо, що всіма вбивствами керував командир батальйону 5 ОТБр.

- Оперативники та слідчі ідентифікували та створили базу фотографій 400 окупантів, які брали активну участь у бойових діях та вчиняли військові злочини на Київщині, - розповів Олександр Климовський.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що російські окупанти, які йшли з Білорусі, планували зайти до Києва за 18 годин. Проте за 24 години вони пройшли лише 400 кілометрів, адже їх техніка почала застрягати у багнюці. Крім цього, вони не очікували повцучити сильну відсіч від українських захисників і втратили в процесі просування багато техніки та солдатів.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах