Росія планувала захопити Київ за 18 годин: відомі дані з документів

Росія планувала захопити Київ за 18 годин: відомі дані з документів.

Росія планувала захопити Київ за 18 годин: відомі дані з документів. Фото: Getty Images

Події
18 грудня 2022 11:15

Все частіше стають відомі плани російської армії щодо захоплення Києва, які їм так і не вдалося втілити в життя.  Вони невдало спланували кампанію вторгнення в Україну із самого початку.

Так, 16 грудня видання The New York Times опублікувало дані з бортових журналів російської армії, а також розклади, накази та інші документи. Їх вели підрозділи 76-ї повітряно-десантної дивізії та 1-ї гвардійської танкової армії, які у перші дні повномаштабної війни намагалися наступати на Київ з Білорусі.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Згідно з документами, російські війська планували захопити значну територію України за відносно недовгий час, адже не розраховували на значну протидію з боку України.

Відомо, що першочергово окупанти отримали наказ виїхати із Білорусі і досягти Києва протягом 18 годин. Вони мали зайти до столиці України о 14:55. Для наступу вони задіяли спецназ ОМОН і СОБР Російської національної гвардії в першій колоні. Але колона одразу ж застрягла в грязюці, тож час затримався. Окремий набір наказів свідчить про те, що за 24 години російські окупанти перейшли лише кордон з Україною і пройшли приблизно 400 кілометрів від кордону до точки на березі річки Дніпро. Тобто за планом вони сильно відстали.

Окрім цього, бійцям ОМОНу було важко протистояти українським захисникам, адже вони не вміють вести загальновійськову чи механізовану війну.

Документи, опубліковані NYТ, довели те, що і тоді було зрозуміло - моральний дух росіян був дуже низький. Вони не збиралися на війну і не знали, що збираються атакувати Україну до 23 лютого.

Росія планувала захопити Київ за 18 годин: відомі дані з документів.Росія планувала захопити Київ за 18 годин: відомі дані з документів. Фото: NYТ

Росія планувала захопити Київ за 18 годин: відомі дані з документів.Росія планувала захопити Київ за 18 годин: відомі дані з документів. Фото: NYТ

Надалі бортовий журнал росіян день у день фіксував затримки, атаки з боку української армії, сотні поранених та загиблих солдатів та знищену техніку. Справжність документів підтвердили запрошені військові аналітики.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що в Офісі президента назвали кількість загиблих українських військових з початку повномасштабної війни. Ця цифра може бути неточною, але втрат з нашого боку набагато менше, ніж у Росії. Також відомо, що з 24 лютого в Україні загинуло більше цивільних людей, ніж військових, адже російські окупанти не здатні боротися з українською армією і займаються тероризмом проти мирних людей.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах