Як триває відновлення будівель у Києві, пошкоджених ракетами 31 грудня

Як триває відновлення будівель у Києві, пошкоджених ракетами 31 грудня.

Як триває відновлення будівель у Києві, пошкоджених ракетами 31 грудня. Фото: Офіс президента

Події
07 сiчня 2023 19:15

Внаслідок масової ракетної атаки РФ по території України 31 грудня у Києві було пошкоджено декілька будівель. Серед них - житлові будинки у спальному районі та приватному секторі, Палац "Україна" та готель "Алфавіто".

Нагадаємо, в останній день 2022 року повітряна тривога у столиці розпочалася о 12:49. О 14.02 з'явилися перші повідомлення про вибухи на правому березі міста. Жителі повідомили про дуже сильні вибухи, через які навіть відчинялися вікна. На лівому березі сили ППО успішно відпрацювали по ракетах. Однак без прильотів і руйнувань все ж таки не обійшлося.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Палац "Україна"

Внаслідок "прильоту" було серйозно зруйновано будівлю готелю "Алфавіто" у Печерському районі Києва. Оскільки готель знаходиться поруч із Палацом "Україна", то, крім інших поряд розташованих будинків, концертний майданчик також частково пошкодився вибуховою хвилею.

Адміністрація палацу розповіла, що серйозно пошкодилися фасади будівлі, у тому числі і той, який виготовлений зі скла. Цей фасад був створений за допомогою унікальних вітражних та тонованих вікон, тому швидко їх десь купити та замінити неможливо. Розбилося більше таких 100 вікон, а їхня заміна коштує великих грошей, пише "ТСН".

Палац Палац

Також вилетіло близько 300 вікон в адміністративній частині будівлі, а в самому палаці було пошкоджено техніку та меблі. На щастя, сцена та зал для глядачів у повному порядку.

Ліквідація наслідків російської атаки продовжується з 31 грудня. Перед керівництвом стоїть завдання ретельно зберегти вцілілу техніку, меблі, килими та інші елементи інтер'єру від дощу та снігу.

Концертний майданчик не проводив жодних заходів з першого дня повномасштабного вторгнення, тому адміністрація заявила про відсутність грошей на реставрацію. Допомогти зі збиранням коштів просять усіх небайдужих українців.

Для цього відкрили спеціальний благодійний рахунок.

Готель "Алфавіто"

Епіцентром вибуху російської ракети у Печерському районі став готель "Алфавіто". Снаряд потрапив до кабінету заступника директора готелю. Внаслідок "прильоту" з одного боку будівлі повністю зруйнувалися перекриття з першого по шостий поверхи. До того ж вибухова хвиля пошкодила й іншу частину будівлі. Половини готелю номерного фонду наразі немає, у тому числі конференц-залів, кафе, ресторану. Пошкоджено центральний вхід.

На щастя, в день цієї атаки в готелі майже не було гостей, а співробітники спустилися в укриття під час оголошення повітряної тривоги. Постраждав японський журналіст Ватару Секіта, який мешкав в одному з номерів. Він отримав поранення правої ноги, але медики оперативно надали йому допомогу. Через тиждень після того, що сталося, він написав, що повертається до Японії.

Завали в готелі все ще розбирають рятувальники та співробітники. Вікна забивають фанерою, щоб зберегти меблі та обладнання від дощу та снігу.

Готель Готель

Корпуси КНУ ім. Тараса Шевченка

Проте із ракет, випущених армією РФ по Києву, прилетіла на територію студмістечка КНУ ім. Тараса Шевченка. Внаслідок вибухової хвилі було пошкоджено кілька корпусів: УНЦ "Інститут біології та медицини" та УНІ високих технологій, факультети психології, соціології, комп'ютерних наук та кібернетики, радіофізики, електроніки та комп'ютерних систем, механіко-математичного та географічного факультетів, кафедри ядерної фізики, кріогенного комплексу, а також спорткомплекс, український фізико-математичний ліцей та кілька гуртожитків.

Оскільки частина цих будівель зводилася у 70-х роках у єдиній стилістиці так званого радянського модернізму зі склом, на частині фасадів є нестандартні вікна. Виготовити нові можна лише під індивідуальний проект.

Було знищено унікальні вітражі української художниці Лариси Міщенко, а також пошкоджено техніку та навчальне обладнання.

Ушкодження КНУ ім. Т. Шевченка після обстрілу 31 грудня.Ушкодження КНУ ім. Т. Шевченка після обстрілу 31 грудня. Фото: КНУ

Найбільше постраждав спортивний комплекс.

Ушкодження КНУ ім. Т. Шевченка після обстрілу 31 грудня.Ушкодження КНУ ім. Т. Шевченка після обстрілу 31 грудня. Фото: КНУ

Це вже друга ракетна атака, через яку страждає КНУ ім. Тараса Шевченка. Вперше було пошкоджено корпуси в центрі Києва, коли ракети вдарили по Києву 10 жовтня.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах