В Україні прийняли Закон, який визнає добровольців ветеранами війни

В Україні прийняли Закон, який визнає добровольців ветеранами війни.

В Україні прийняли Закон, який визнає добровольців ветеранами війни. Фото: АрміяInform

Події
13 сiчня 2023 09:44

12 січня Верховна Рада України ухвалила зміни до законодавчих актів щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які брали безпосередню участь у війні. Раніше статус УБД могли отримати військовослужбовці, які брали участь у АТО/ООС, пізніше його почали отримувати учасники повномасштабної війни з РФ, а тепер цей статус надаватимуть і добровольцям.

Це стосується цивільних осіб, які з лютого 2022 року стали на захист України, але не вступили до офіційних військових формувань чи правоохоронних органів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

До набуття чинності Закону №7322 в Україні не була передбачена процедура надання статусу учасника бойових дій особам, які не вступили до війська. Але вони також мужньо стали на захист України, дехто з них отримав важкі поранення та контузію. Державні органи, які займалися справами ветеранів війни отримували багато звернень, зокрема й від членів родин полеглих військових, щодо надання статусу УБД добровольцям. Тож автори законопроєкту вимагали справедливо нагородити воїнів-добровольців на рівні з бійцями ЗСУ та інших офіційних формувань.

Основним нормативно-правовим актом, яким визначається надання статусу УБД добровольцям є Конституція України, Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та Закон України "Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні".

Як зазначається в тексті Закону України, підставою для надання статусу учасника бойових дій є:

  • довідка Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України, Служби безпеки України або інших військових формувань, у взаємодії з якими особа брала участь в обороні України;
  • витяг із наказу Об'єднаного оперативного штабу Збройних Сил України про залучення особи до заходів необхідних для забезпечення оборони України.

Якщо цих документів немає, то добровольцю потірбно мати:

  • свідчення не менше ніж трьох свідків про період безпосередньої участі в здійсненні заходів з оборони України. Для осіб, які отримали поранення, контузії тощо - свідчення не менше ніж двох свідків та медичні документи, що підтверджують отримання особою поранення.

Такі зміни у Законі, на думку авторів проєкту, створять більш сприятливі умови для забезпечення прав та інтересів захисників та захисниць України, а також членів їхніх сімей.

Закон про надання статусу УБД військовим-добровольцям підтримали 310 народних депутатів України. Це рішення також надасть право отримання статусу особи з інвалідністю цивільним особам і дітям, які внаслідок війни отримали інвалідність від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території проведення бойових дій.

Нагадаємо, раніше Vgorode розповідав, які програми для отримання фінансової допомоги існують для українців. Більшість ініціатив фінансової допомоги розроблено для внутрішньо переміщених осіб та громадян, які постраждали від війни. Але декілька програм надають допомогу також малозахищеним верствам населення.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах