У Києві викрили агітаторів, які у соцмережах публічно підтримували війну

У Києві викрили агітаторів, які у соцмережах публічно підтримували війну.

У Києві викрили агітаторів, які у соцмережах публічно підтримували війну. Фото: www.beacontelecom.com

Події
14 сiчня 2023 14:05

У Києві заблокували діяльність двох агітаторів, які поширювали у соціальних мережах російську пропаганду, публічно підтримували збройну агресію з боку РФ та співпрацювали з громадянми країни-агресорки. Вони писали про "неонацистські загони" та війська НАТО на території України, чим допомагали відомим пропагандистам у Росії маніпулювати громадськістю.

Злочин скоїли двоє мешканців Києва, один приїхав із Одеської області, а інший - із Луганської.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За повідомленням Служби безпеки України, 40-річний та 37-річний чоловіки підтримали війну після 24 лютого. Вони писали дописи із наративами РФ, де дискредитувалися дії Збройних сил України та учасників Сил оборони. Також ворожі агітатори звинувачували Євроатлантичний Альянс у тиску на Росію. У своїх повідомленнях вони публічно схвалювали дії російських окупантів та говорили, що "спецоперація" обов'язково торкнеться і країн Заходу.

Пропагандисти Кремля використовували такі дописи українців, як "нецензуровану владою думку громадян" і таким чином подавали викривлену фейкову інформацію щодо подій в Україні.

Першоджерелами ворожих агітаторів були проросійські Telegram-канали та спільноти "Вконтакте", такі як "Соловьев", "Мария Захарова", "Анатолий Шарий", "Немеzида" тощо.

Співробітники СБУ викрили двох злочинців, які займалися підривною діяльністю проти України. Вони провели обшуки в помешканнях чоловіків у Святошинському районі Києва. Правоохоронці вилучили електронні ґаджети з доказами протиправної діяльності, де, зокрема, було знайдено телефонну переписку з абонентами РФ, особи яких наразі встановлюються. Також один із агітаторів зберігав сувеніри та нагороди ФСБ РФ.

У Києві викрили агітаторів, які у соцмережах публічно підтримували війну.У Києві викрили агітаторів, які у соцмережах публічно підтримували війну. Фото: www.facebook.com/ssu.kyiv

Усі виявлені матеріали передали на комплексну судову психолого-лінгвістичну експертизу. Встановлено, що опубліковані чоловіками дописи виправдовують, визнають правомірною збройну агресію РФ, а також глорифікують осіб, які воюють на стороні окупантів.

Фігурантам справи повідомлено про підозру за ч. 1 і 3 ст. 436-2 КК України. Пропагандистські акаунти вже заблоковано, а чоловікам буде обрано міри запобіжних заходів.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що СБУ викрила мешканця Київщини, який за гроші здавав окупантам розташування складів ЗСУ та об'єктів критичної інфраструктури в регіоні. Відомо, що у грудні 2022 року він був завербований працівником спецслужби РФ. Злочинець також мав завдання створити ще більшу агентурну мережу, але не встиг це зробити, бо його затримали.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах