Надзвукова ракета Х-22 "Буря": що відомо про ракету і чим могли збити

Надзвукова ракета Х-22 "Буря".

Надзвукова ракета Х-22 "Буря". Фото: uk.wikipedia.org

Події
15 сiчня 2023 13:42

Вчора, 14 січня, країна-терорист Росія знову завдала масового ракетного удару по Україні. Під час атаки росіяни випустили 38 ракет, з них 5 критлалтих ракет Х-22.

Одна з 5 крилатих ракет Х-22 влучила в багатоповерхівку у Дніпрі на вулиці Набережна Перемоги. Там досі гасять пожежу, а також тривають аварійно-рятувальні та пошукові роботи. Відомо, що внаслідок російського терору загинула 21 особа, з них 1 дитина. За інформацією ГУ НП розшукується 40 осіб.

Ракета, якою вдарили по Дніпру, була запущена з району Курської області близько 15:30.

Командування Повітряних Сил ЗСУ немає жодних сумнівів, що це була саме ракета Х-22. Радіолокальними засобами виявлено приблизне місце запуску, висота, швидкість польоту.

Зазначисо, що влітку саме така ракета вдарила по торговому центру у Кременчуці й вбила десятки людей.

Характеристика надзвукової ракети Х-22 "Буря"

Х-22 Буря – радянська/російська надзвукова крилата протикорабельна ракета повітряного базування великої дальності. Входить до складу авіаційного ракетного комплексу К-22.

Надзвукову крилату протикорабельну ракету повітряного базування великої дальності розробляли для того, аби вражати радіолокаційно-контрастні точкові і площинні цілі (авіаносних ударних груп).

У ній є спеціальна (ядерна) бойова частина. Х-22 коштує недорого, як для крилатої ракети —  до 500 тис.дол.

Тактико-технічні характеристики:

  • швидкість ракети - 3,5 махів
  • має висоту польоту-  до 13 км
  • стартова маса до - 6 000 кг
  • маса бойової частини – близько 950 кг
  • стріляє на відстані - до 300 км
  • максимальна дальність – до 600 км
  • застосовується на висоті - 10 км

При застосуванні із великих відстаней відхилення від цілі може становити сотні метрів.

Вперше запустили цю ракету рівно 60 років тому. Однак випробування вона проходила доволі важко через велику кількість технічних помилок.

Чим могли збити ракету Х-22

Дані повітряні цілі здатні перехоплювати лише зенітні комплекси, які у перспективі можуть бути надані Україні західними партнерами. Йдеться про такі системи, як Patriot PAC-3 чи SAMP-T, заявило Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Жодна крилата ракета Х-22 не збита засобами протиповітряної оборони

З початку воєнної агресії Росії по території України було запущено понад 210 ракет цього типу, повідомляє Командування Повітряних Сил ЗСУ. На жаль, збити жодну з цих ракет не вдалося.

Повідомлення про збиття ракет X-22 на офіційних сторінках, які траплялися у минулому, були помилковими, заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

"Поясню, щоб було зрозуміло. Було кілька таких публікацій. Скажімо знайшли у полі бійці уламки Х-22 (а інколи навіть не Х-22, а уламки іншої ракети), доповідають наверх: ми збили Х-22! Усі хочуть наввипередки сповістити про це першими на своїх ресурсах. Не перевіряючи, не погоджуючи і так далі. Головне – першими", – написав він у коментарі до допису командування Повітряних сил в Facebook.

За його словами, через таку квапливість у мережу через офіційні джерела потрапило кілька недостовірних повідомлень про збиті ракети Х-22 і навіть С-300.

Ігнат додав, що змушений постійно боротися з такими випадками.

"Інформація, що подається на офіційних ресурсах, загалом достовірна, але кілька недостовірних публікацій із "збитими" Х-22 є, це факт", – визнав він.

Нагадаємо, раніше Vgorode повідомляв, що Олексій Арестович сказав, що ракету у Дніпрі збила ППО.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах