Мобілізація у Україні у 2023 році: як проходить та що варто знати

Мобілізація у Україні у 2023 році: як проходить та що варто знати.

Мобілізація у Україні у 2023 році: як проходить та що варто знати. Фото: vchasnoua.com

Події
17 сiчня 2023 09:59

Із лютого 2022 року в Україні діє воєнний стан. У зв'язку з цим триває загальна мобілізація військовозобов'язаних громадян. Такими, що можуть бути призвані на службу, вважаються чоловіки віком від 18 до 60 років, які не мають відстрочки через хвороби чи за інших причин. У 2023 році мобілізація в Україні продовжується за правилами воєнного стану.

Vgorode розповість, що варто знати про цьогорічну мобілізацію.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

В Україні триває війна, тож військовозобов'язаних громадян закликають приєднатися до захисту. За даними Міністерства оборони, наразі особового складу достатньо, щоб проводити бойові дії. Але призов все ще триває. Територіальні центри комплектування можуть вручати повістки, щоб уточнити втрачені або нові дані призовників. Це не означає, що громадянина відправлять на фронт. Такі процедури є суто бюрократичними.

Але, якщо людей на передовій не вистачатиме, то придатних до військової служби громадянможуть мобілізувати.

Як можуть вручити повістку?

Під час воєнного стану повістки до воєнкомату можуть видавати на вулицях та блокпостах. Також запрошення можуть приходити за місцем прописки. Якщо на повістці немає підпису призовника, то вона вважається неотриманою і немає ніякої сили. Теж саме стосується ситуацій, коли повістку для вас вручили вашим батькам, дружині, сестрі тощо. Це можливо лише у деяких випадках. Запрошення до ТЦК та СП має силу, коли його отримали особисто ви.

Виклик до ТЦК телефоном законодавством України не передбачено. Але під час воєнного стану вам можуть зателефонувати для явки до "військкомату". У такому разі необхідно з’явитися до місцевого ТЦК та СП для отримання повістки.

Скільки триває військова служба у 2023 році?

Строкова військова служба під час війни також існує. У 2023 році визначено такі строки:

  • для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях - до 18 місяців;
  • для осіб, які на час призову мають ступінь вищої освіти магістра - до 12 місяців;
  • для громадн, які вступають на службу за контрактом - 3 роки (для особового складу) і від 3 до 5 років (для осіб сержантського і старшинського складу);
  • для громадян, які пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу або в порядку атестування осіб до присвоєння первинних військових звань офіцерського складу запасу - від 2 до 5 років.
  • для військовослужбовців, які проходять службу за призовом під час мобілізації, на особливий період - до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію;
  • для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період - до закінчення дії строку такого періоду.

Призовники, які закінчили військовий внз або військові кафедри і мають відповідні спеціальності, строк служби встановлено таким чином:

  • льотний склад авіації - 10 років;
  • інші спеціальності ― 5 років;

Строк служби може бути продовжено на 6 місяців за контрактом, але якщо військовій підлягає демобілізації або в країні закінчується дія воєнного стану, то контракт можна розірвати достроково.

Чи проводиться в Україні демобілізація та звільнення з військової служби?

Демобілізація - це комплекс заходів, які передбачають повернення громадян, у тому числі бійців ЗСУ, інших військових формувань та ДСНС на роботу і функціонування в умовах мирного часу. Рішення про проведення демобілізації згідно із Законом приймає президент України, а затверджує Верховна Рада.

Під час дії воєнного стану демобілізація в Україні не проводиться окрім випадків, коли військовослужбовець потрапляє до категорії військових, які мають право на звільнення.

Для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, дія контракту продовжується понад встановлені строки, якщо демобілізація в країні не оголошена.

Нагадаємо, раніше Vgorode розповідав, що воєнний стан в Україні продовжено до 19 лютого 2023 року. До цього ж часу продовжено і загальну мобілізацію. Чи продовжать дію особливого періоду - стане відомо по закінченю терміна.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах