У Київській області через кригу на річці Десна вода піднялася на кілька метрів

У Київській області через кригу на річці Десна вода піднялася на кілька метрів.

У Київській області через кригу на річці Десна вода піднялася на кілька метрів. Фото: з доступних джерел

Події
22 сiчня 2023 12:10

У Київській області через крижаний затор у 7 кілометрів на річці Десна вода піднялась на кілька метрів. Внаслідок затору підтоплено близько 20 домогосподарств у Броварському районі, зокрема, у селах Пухівка, Зазим’я, Рожни.

Причиною крижаного затору стали скиди води на Київській ГЕС, через них уповільнюється течія на Десні і у вузьких місцях її сковує крига, а також різкі коливання температур від -13-ти до +13-ти. Лід тане, ламається і утворюється затор, повідомляє ТСН.ua.

ДСНС разом з військовими вже другу добу розбивають  кригу, застосовуючи вибухівку. Вже було витрачено 500 кілограмів тротилу, на якийсь час це допомагає. Течія відновлюється, але затори в різних частинах річки утворюються знову й знову, тож довелося задіяти навіть криголам.

В Пухівці рівень води  в річці піднявся на 3-8 метрів, вийшла з берегів і почала підтоплювати будинки.

Місцеві мешканці розповідають, що вода почала підніматися дуже стрімко. Люди намагаються врятувати власне майно, худобу, вулики. Відкачувати воду помпами не виходить, тож аби вберегти якомога більше будинків, мешканці власноруч створюють загорожі, аби вода не змогла дістатися їхніх осель.

Станом на ранок 22 січня ситуація на річці Десна контрольована. Внаслідок підривних робіт спостерігається зниження рівня води.

Наразі вода спала більше, ніж на 30 сантиметрів, та поступовго відходить від домогосподарств садових товариств розташованих поблизу.

Нагадаємо, раніше Vgorode повідомляв, що незвичайний зимовий паводок на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника спричинив нагромадження криги – зажори в притоці річки Прип’ять.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах